Pevnost Charles Fort byla postavena na místě starší tvrze, známé jako Ringcurranův hrad, v letech 1670–1680 generálem sirem Williamem Robinsonem. Pevnost byla přímým účastníkem mnoha závažných událostí v irské historii. Vojensky byla využívána až do roku 1922. R. 1973 byla uznána státní památkou.
Charles Fort Kinsale
pohled na pevnost z druhé strany zálivu
Graficke pismenko Charles Fort je klasickou ukázkou pevnosti z konce 17. století ve tvaru hvězdy. Pevnost Charles Fort byla postavena na místě starší tvrze, známé jako Ringcurranův hrad, která byla uváděna během bitvy u Kinsale v roce 1601. Pevnost, která je pojmenovaná po Charlesi II., byla navržena generálem sirem Williamem Robinsonem a byla postavena během let 1670 až 1680. Jako jedno z největších vojenských zařízení v zemi byla Charles Fort spojena s některými z nejzávažnějších událostí v irské historii, například s válkou Viléma Oranžského v l. 1689–1691 nebo s irskou občanskou válkou v l. 1922–1923. Pevnost byla vojensky využívána až do roku 1922. Roku 1973 byla uznána státní památkou.
Radek Lalák, 2.10. 2011

popis

Pevnost má dvě velké bašty s výhledem na ústí zálivu a tři na vnitrozemí. Ve zdech pevnosti byla kasárna a pomocné zařízení na podporu posádky pevnosti.
    pevnost, bunkr
    Irsko