Dům v jihozápadním konci velkého opočenského náměstí je pozůstatkem jeho původní barokní zástavby. Byl postaven roku 1740, hlavní průčelí zdobí obraz Panny Marie Čenstochovské, jižní pak nika se sochou sv. Jana Nepomuckého. Nedávno byl vzorně opraven.
Dům od východu

Dům č. p. 141 v Opočně

Graficke pismenko Dům v jihozápadním konci velkého opočenského náměstí je pozůstatkem jeho původní zástavby z přelomu baroka a rokoka. Byl postaven roku 1740, hlavní průčelí zdobí obraz Panny Marie Čenstochovské, jižní pak nika se sochou sv. Jana Nepomuckého, obojí v rokajových rámech. Nedávno byl vzorně opraven. Součást restituovaného colloredo-mansfeldského majetku ve městě.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a http://www.opocno.cz, 19.9. 2011