Zřícenina hradu, prvně zmíněného r. 1021 v majetku hrabat z Besalú. Poté byl do r. 1255 v majetku pánů z Barcelony součástí aragonského království. Jako útočiště katarů byl r. 1255 dobyt křížáckým vojskem. Do r. 1659 byl důležitým hraničním hradem Francie, posunutím hranice pozbyl významu.
Quéribus
Pohled na hrad od severu z parkoviště.
Hrad zaujímá vrchol strmé skály na táhlém vápencovém bradle. Je tak svou extrémní polohou oprávněně označován za orlí hnízdo. K jeho obraně stačila posádka o síle dvaceti dobře vyzbrojených mužů. Na samém vrcholu skály se rozkládá jádro hradu s nepravidelně polygonálním donjonem (obytnou věží) na severovýchodě. Donjon pravděpodobně pochází z 12. století, z doby katarů. Ve 13. století byl hrad rozsáhle zrekonstruován Francouzi. Celý interiér donjonu dnes zaujímá velký čtverhranný sál s křížovou žebrovou klenbou, podepíranou centrálním pilířem. Sál má rozměry přibližně 7x7 m. Jeho výška se zdá být větší, to je ale dáno tím, že návštěvník dnes stojí v úrovni přízemního prostoru, který byl původně pod dřevěnou podlahou velkého sálu. Sál osvětluje jediné veliké okno v jižní zdi. Na jižní straně k donjonu přiléhá čtverhranná schodišťová věž s točitým schodištěm. Ta spojuje nádvoří s velkým sálem donjonu a poskytuje přístup na jeho ochoz. Z ochozu donjonu je nádherný výhled do kraje a dolů na hrad. Nádvoří jádra hradu se rozkládá podél jihozápadního průčelí donjonu. Na jihu je ohraničeno zříceninami jižního paláce a na západě budovou, která měla více provozní a hospodářský účel. Zde byla i vodní cisterna. Brána do jádra hradu se nachází v přízemí jižního paláce. Mnoha návštěvníkům dnes zcela unikne vstup do kasemat. Ten se nachází na spodním konci točitého schodiště schodišťové věže. Kasematy se táhnou podél východní paty donjonu. Hrad byl na této straně nejvíce ohrožen vrcholem celého bradla, od hradu odděleného hlubokou roklí. Také proto je na této straně zdivo donjonu podstatně silnější. Kasematy mají na délku přibližně 20 m. Dolní hrad se nachází na dvou nižších terasách v západním svahu hradní skály. Střední terasa obsahuje pozůstatky další vodní cisterny a také obytnou budovu pro vojáky. Dolní terasa je na severní, západní a jižní straně ohraničena obvodovou…  číst dále
Pavel Semple, 2.9. 2012
historie

Zříceniny hradu Quéribus se vypínají vysoko na vápencovém bradle pyrenejského podhůří francouzské provincie Roussillon v nadmořské výšce 728 m. Je jedním z tzv. katarských hradů tohoto kraje, mezi nejznámější katarské hrady patří Montsegur, Queribus, Peyrepertuse, Cucugnan a Puylaurens. Jedná se o skupinu hradů, spojených s dramatickým odbojem katarů, náboženské sekty, proti níž byla roku 1209 vyslána křížová výprava. Quéribus se stal spolu s ostatními hrady této skupiny symbolem jejich zoufalého a marného boje o přežití. Hrad je poprvé zmiňován roku 1021 pod jménem Cherbucio, což mohlo znamenat ‘obydlené místo na skále’. Byl postaven poblíž průsmyku Grau de Maury mezi údolími Maury a Verdouble, která tak obě, spolu s průsmykem, kontroloval. Hrad v té době patřil hrabatům z Besalú. Do poloviny 13. století sdílel Quéribus stejné osudy s nedalekým hradem Peyrepertuse. Jako majetek pánů z Barcelony hrad přináležel…  číst dále

Pavel Semple zdroj: The Cathars, str. 282, nakladatelství Fournié, Toulouse, 2008, 2.9. 2012

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Francie,