Renesanční zámek postavený v letech 1568–72 na místě někdejšího hradu Schellenberg. Jako lovecké zázemí saských Wettinů sloužil do roku 1772, poté degradace na sklad chmele a obilí, sídlo úřadů a obydlí jejich zaměstnanců. Od r. 1952 muzejní využití.
Jižní průčelí od studničního domu
© Ivan Grisa 07/2009
Zámek a městečko Augustusburg se nacházejí na ostrohu mezi údolími řek Zschopau a Flőha východně od města Chemnitz. Příjezd od dálnice A4 (sjezd Frankenberg na B169), dále po S203 do města Flőha a odtud po S 223 do Augustusburgu. Při jízdě od hraničního přechodu Hora sv. Šebestiána/Reitzenhain po B174 na křižovatku s B180 (Gornau) a po této silnici do Erdmannsdorfu. Odtud lze (stejně jako při jízdě vlakem po trati Chemnitz - Vejprty) použít k cestě na Augustusburg kolejovou lanovku (viz heslo). Zámek poskytuje řadu možností prohlídky: výběr ze čtyř museí (motocyklové, kočárů, lovu a lesa, mučírna), komentovanou trasu (první patro Lipového domu, zámecký kostel a Studniční dům), exposici živých dravců, galerii ve vyhlídkové věži. Všechna musea lze projít na tzv. úspornou vstupenku, ostatní části se platí samostatně. Kromě občerstvení s jednoduchým sortimentem (zejména různé druhy uzenin) jsou zde dvě restaurace velmi slušné úrovně.
popis

Zámek sestává ze tří částí: trojkřídlého branského stavení, odděleného od zámku příkopem, vlastního čtyřkřídlého zámku a hospodářského dvora na jihu. Vlastní zámek se pak skládá ze čtyř domů, zámeckého kostela a tří spojovacích křídel. Vzhledem k rozhodnutí o demolici původního hradu Schellenbergu bylo možno objekt postavit na v podstatě pravidelné osové disposici. Hlavní vstup do zámku vede od severu z náměstí přilehlého městečka. Branský dům (Torhaus) kryje hlavní zámecké průčelí, od kterého ho odděluje hluboký příkop, překlenutý kamenným obloukovým mostem, kolem něhož se nyní nachází Orlí a sokolí dvůr (Adler- und Falknerhof), kde si mohou zájemci prohlédnout dravce. Severní brána stojí v ose spojovacího křídla mezi Lipovým domem (Lindenhaus) na severovýchodě a Letním domem (Sommerhaus) na severozápadě. V přízemí Lipového domu se nachází pokladna s návštěvnickým zázemím a jedna ze zámeckých restaurací, začíná v něm…  číst dále

Zámek Augustusburg

Na výběžku Krušných hor mezi údolími řek Zschopau a Flöha vznikl ve 13. století jako první panské sídlo hrad Schellenberg. Stejnojmennému rodu jeho zakladatelů jej zabavil míšeňský vévoda roku 1324 jako zemským škůdcům. Od roku 1332 se zde střídali lenní majitelé. V letech 1528–1547 hrad postupně poškodily požáry a dobývání za šmalkaldské války. Saský kurfiřt August I. se proto rozhodl postavit na jeho místě zcela nový zámek a nazvat ho svým jménem. Stavba začala 30. 3. 1568 položením základního kamene v prostoru dnešního Letního domu. Hlavní etapa výstavby skončila vysvěcením zámeckého kostela 2. 2. 1572. V rámci stavby byla vyhloubena i více než 130 m hluboká studna, která zajistila zásobování zámku kvalitní vodou. Zámek sloužil jako lovecké sídlo saského kurfiřtského dvora až do roku 1772. Během této doby prodělal vyplenění císařským vojskem 22. 8. 1632, posloužil jako zajatecký tábor za sasko-švédské války o Polsko roku 1704. Postupný úpadek…  číst dále

Ivan Grisa, dle webové stránky zámku, 19.7. 2009

Německo,