Ves Hollókö je významná zachováním svojí tradiční podoby, zvyků a způsobu života místních lidí. Ve 13. stol. byl postaven hrad, většina domů pochází ze 17.–18. stol. Část domů obnovena po požárech poč. 20. stol. R. 1987 byla obec s kostelem (1889) a hradem zapsána na seznam svět. dědictví UNESCO.
náves obce Hollókö
Ubytování je možné v kempu nebo v některém z mnoha penzionů, v místě je turistické infocentrum. Do vesnice jede několik autobusů, jak z Budapešti, tak z blízké obce Pásztó, kam lze dojet vlakem. Autem (z Budapešti) jeďte po dálnici M3 do Harvanu, poté po hlavní silnici M21 do Pásztó, a odtud na Hollókö. Okolí je krásné na procházky nebo cyklovýlety.
historie

Hollókö je vesnice v pohoří Cserhát, v župě Nográd na severu Maďarska. Vesnice si zachovala tradiční podobu z doby středověku, dodržují se zde dodnes starodávné zvyky, způsob odívání a místní obyvatelé mluví odlišným nářečím. Vesnice není v pravém slova smyslu skanzenem – je živoucí ukázkou života na venkově před zemědělskou revolucí 20. století. Místní obyvatelé jsou potomci etnické skupiny slovanských Palóců. Historie dochovaných staveb ve vesnici Hollóko sahá do 13. století, kdy byl na kopci nad vsí vybudovaný po mongolské invazi středověký hrad Hollókö (v překladu Havraní kámen). V obci se dochovaly stavby zejména ze 17. a 18. století, typické pro region – domy stojí kolmo k ulici, mají prakticky stejné rozvržení místností (tři hlavní části – krytou verandu, hlavní místnost, ložnici), vyřezávaný dřevěný štít. Stáje pro větší zvířata bývaly na konci vesnice. Ve vesnici je dnes řada muzeí (venkova, pošty, panenek, tkalcovství), prodejny…  číst dále

Jak havrani pomohli na svobodu unesené dívce

Název Hollókő znamená v překladu „Havraní kámen“. Podle pověsti se jistý András z rodu Kacsicsů zamiloval do krásné panny z vesnice, ta ho ale jako ženicha odmítla. Unesl ji tedy a uvěznil na svém rozestavěném hradě. Chůva unesené dívky však byla čarodějka, která neváhala uzavřít smlouvu s ďáblem, aby ji osvobodila. Tak se stalo, že na ďáblův příkaz na sebe vzali jeho synové podobu havranů a odnášeli v noci z hradu kámen po kameni. Co bylo přes den postaveno, to v noci vždy zmizelo. Havrani odnášely kameny tak dlouho, až mohla uvězněná dívka uprchnout. Podle legendy dostal hrad i vesnice jméno podle těchto havranů, a symbolem obce se stal havran, držící v zobáku kámen.

Maďarsko,