Rock of Cashel

Cashel of the Kings
Soubor středověkých církevních staveb na izolovaném skalnatém kopci. Původně královské sídlo Munsteru. Od roku 1101 v rukou církve. Románská kruhová věž a Cormacova kaple ze 12. stol. Gotická katedrála ze 13. stol. Opuštěno v pol. 18. stol. Dnes v majetku státu.
Cashel od JV.
Městečko Cashel má přibližně 4500 obyvatel. Nachází se v hrabství Tipperary u dálnice M8 z Dublinu do Corku. Cesta autem nebo autobusem z Dublinu trvá přibližně dvě hodiny. Cashel je tak možno navštívit v rámci jednodenního výletu z Dublinu. Rock of Cashel (pevnostní skála) je soubor středověkých církevních staveb na izolovaném skalnatém kopci. Původně šlo o hradiště a sídlo králů, později o klášter a sídlo arcibiskupů. Dnes jde o hlavní turistickou zajímavost městečka a širokého okolí. Svou polohou dominuje okolní mírně zvlněné krajině. Cormakova kaple je dnes přístupná jedině s průvodcem a za příplatek. Vše ostatní je přístupné formou samostatné prohlídky. V Cashelu jsou navíc zříceniny dalších dvou klášterů. Přímo ve městě je to dominikánský klášter a přibližně 1 km západně od města v pastvinách stojí ...
Pavel Semple, 29.5. 2019

historie

Rock of Cashel, také známý jako Cashel of the Kings, je soubor středověkých církevních staveb v hrabství Tipperary (konkrétně v jižní části) v Irsku, 17 km severně od města a hradu Cahir. Od roku 370 na tomto místě sídlili králové z Munsteru. Následujících 400 let soupeřil s Tarou o postavení hlavního irského centra moci. Slovo "cashel" pochází z irského "caiseal", tj. pevnost. Okolo roku 450 zde svatý Patrik

Radek Lalák, Wikipedia, turistické info Rock of Cashel (doplněno a upraveno redakcí podle brožury The Rock of Cashel, OPW), 30.5. 2019

pověsti

Přibližně 60 metrů vysoká vápencová Cashelská skála se zvedá ze Zlatého údolí hrabství Tipperary a dominuje krajině množstvím věží a věžiček. Již pohled z dálky na ni je vskutku nezapomenutelný. Legenda praví, že ďábel, který si právě ukousl kus pohoří Slieve Bloom zahlédl v těchto místech svatého Patrika, jak se chystá ve Zlatém údolí postavit kostel. To ho rozčílilo natolik, že ukousnutou skálu

popis

Na vrcholu izolovaného skalnatého kopce stálo od raného středověku hradiště, sídlo králů Munsteru z rodu Eóganacht. Hradiště bylo od samého začátku spojeno s křesťanstvím. Archeologické vykopávky potvrdily existenci kostela z 9. stol. U něj byla někdy na přelomu 11. a 12. stol. postavena dosud stojící kamenná kruhová věž. Ta je jednou ze sedmdesáti tří kruhových věží tohoto druhu v Irsku. Jde o ryze irský

Pavel Semple, zdroj: ( Rock of Cashel, Co. Tipperary, Dúchas The Heritage Service, 2000)., 29.5. 2019

Vložit do oblíbených
    Irsko,