Kostel postavil postaven jako součást kláštera trinitářů v letech 1708–1713. Stavbu podle projektu Ottavia Broggia realizovali Kryštof Dientzenhofer a Johan Georg Aichbauer. Klášter zrušen za Josefa II. a zbořen v roce 1899.
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko Kostel postavil jako součást kláštera řádu trinitářů Ignác Pulz z Alderthurmu v letech 1708–1713. Stavbu podle projektu Ottavia Broggia realizovali Kryštof Dientzenhofer a Johan Georg Aichbauer. Klášter byl zrušen v rámci reforem Josefa II. a jeho budovy byly zbořeny v roce 1899. Kostel dnes slouží řeckokatolické církvi jako bohoslužebné a pastorační centrum slovenských řeckých katolíků v Praze.
Milan Caha (zdroj: Škoda, E: Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 4.6. 2009

popis

Trojlodní chrám s kopulí a věží. Ve štítu nad vstupním průčelím jsou sochy sv. Jana z Mathy a sv. Felixe z Valois, v interiéru jsou na klenbách pozoruhodné malby od A Schlachtera z roku 1779, obraz Nejsvětější Trojice z 2. poloviny 18. století, boční oltáře z období kolem roku 1713 a cínová křtitelnice z poloviny 16. století. Před kostelem stojí plastiky světců – vpravo od Josefa Michala Brokoffa z roku 1717 a vlevo plastika sv. Jana Nepomuckého

klášter
    Praha 1-Nové Město