Renesanční zámek, vzniklý v několika etapách v průběhu 16. a 17. století na jižním okraji poddanského městečka, v sousedství starého vrchnostenského dvora. Další úpravy v 18. a 19. století, do roku 1938 sídlo knížat Kinských. Od roku 1945 chátrá.
Pohled z kostelní věže, vlevo v pozadí dvůr a pivovar
Graficke pismenko Zámek stojí na jižním okraji historického jádra města, západně od kostela sv. Jakuba Většího. Od železniční stanice je vzdálen asi 200 m, od autobusového stanoviště v Palackého ulici 100 m. Přímo kolem bývalého pivovaru vede silnice I/13, ze které lze k zámku odbočit (ve směru od Děčína pokračovat přímo) a zaparkovat, průchod na zámecké nádvoří bývá s výstrahou otevřen. Druhou možností příjezdu je odbočit ze silnice I/13 u přejezdu směrem k Žandovu dolů Lipovou ulicí. Při parkování pozor na věci v autě...

Zámek v České Kamenici
    Počátky dnešního zámku jsou nejasné. Majitelé panství, Vartenberkové, sídlili od poloviny 15. století na hradě nad městečkem. S uklidňováním vnitropolitické situace a růstem nároků šlechty na pohodlí však malý hrad na strmém kopci přestal vyhovovat. Počátek stavby zámku (nazývaného dlouho do 17. století tvrzí) u panského horního dvora na jižním okraji městečka se obvykle kladou do roku 1539. Tomu by napovídala i v podstatě ještě pozdně gotická

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů: Česká Kamenice, 2002, 20.9. 2008

popis

Zámek se skládá z několika v podstatě autonomních budov. Nejstarší a největší západní křídlo je dvojpatrový masivní objekt s výrazným risalitem uprostřed západního průčelí a krátkým severním pokračováním u městské hradby. Na severu přiléhá k jižní městské hradbě, v celé výšce byl postaven naráz. Původní vzhled fasády se v zásadě dochoval na západní a severní straně (pravoúhlá okenní ostění s přetínanými pruty, slepé arkády na severní a západní

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů, Česká Kamenice (2002), 19.9. 2008