Klášter augustiniánů eremitů založený ve 13. století. Kolem roku 1550 klášter definitivně opuštěn. Zachovaly se pouze zbytky původně zřejmě raně gotického jednolodního kostela, který po roce 1484 prošel pozdně gotickou přestavbou.
1. klášter Koruna (Krasíkov) - Štítová zeď zříceniny klášterního kostela s dřevěnou zvonicí
Graficke pismenko Obec Krasíkov leží na Moravské Sázavě, 14 km jihovýchodně od Lanškrouna. Nejstarší dějiny Krasíkova souvisí s augustiniánským klášterem Koruna sv. Marie (lat. Corona sanctae Mariae), založeným nad obcí na pahorku obtékaným Moravskou Sázavou. Jedná se o nejstarší fundací řádu augustiniánů eremitů na Moravě, založený, jako jediný moravský konvent tohoto řádu ve 13. století. Řeholníci byli nuceni klášter za dobu jeho existence několikrát opustit. Poprvé v důsledku husitských válek, kdy odešli nejprve do augustiniánského kláštera v Jevíčku a o něco později do Brna. Do brněnského kláštera sv. Tomáše se řeholníci z Koruny během 15. a 16. století uchýlili ...

Historie kláštera Koruna v Krasíkově
    Když před rokem 1250 obdržel Boreš z Oseka (Rýzmburka) darem od českého krále Václava I. nynější Moravskotřebovsko, začal zde vytvářet šlechtické panství. Jako symbol moci a snad i jako místo posmrtného odpočinku Boreš vybudoval na svém panství nový klášter. Pro jeho stavbu bylo vybráno místo mezi Třebařovem a Krasíkovem na pahorku obtékaném řekou Moravskou Sázavou. Zakládající listina pochází z roku 1267. Do kláštera byli vzápětí povoláni

informační tabule u trosek kláštera v Krasíkově, 23.12. 2006

Klášter Koruna v Krasíkově - popis
    Klášter, tedy to co z něj zbylo se nalézá na jižním konci obce Krasíkov, na mírném návrší, jenž od jihu obtéká řeka Moravská Sázava. Ze samotného augustiniánského kláštera založeného Borešem z Oseka r. 1267 a zaniklém okolo let 1550 z důvodu luteránské reformace, jenž zasáhla místní kraje, zbyla do dnešní doby jen monumentálně vyhlížející zřícenina obvodových zdí místního klášterního kostela s dřevěnou zvonicí. Samotné zbytky stavby jsou

George Párátko, 23.12. 2006

klášter