Dřevěný kostel Panny Marie Sněžné založený vrchností r. 1754 na půdoryse řeckého kříže. Unikátní svou stavbou a trámovou konstrukcí. Velmi cenný interiér. Pravidelné poutě v první neděli po 5. srpnu.

Kostelík Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích

Graficke pismenko Nejvzácnější památkou malebné valašské obce Velké Karlovice uprostřed beskydských hvozdů je roubený kostelík zasvěcený Panně Marii Sněžné. Dalo by se říci, že patří mezi nejvzácnější roubené církevní objekty na celém Valašsku. Byl postaven vrchností v polovině 18. století na půdoryse řeckého kříže, což je poměrně atypické. Kostel je složen z celkem 24 úhlů. Další jeho zvláštností je velmi pečlivé zpracování trámů a dřeva celkově. Nad průsečíkem hřebenů střech, nad pomyslným středem kostela, se zvedá barokní dřevěná věžička. Kostel se nachází takřka ve středu historického jádra Velkých Karlovic, 200 m jihovýchodně od křižovatky silnic z Karolinky ...

turistické

Nad dveřmi, při vstupu do kostela, stojí: "Léta páně 1754 dne 21. srpna rozweselil gsem se w těch wěcech, které gsou powěděny mně: do domu Páně pugdeme. Žalm 121".
    turističtí průvodci regionem, 9.4. 2007

Historie velkokarlovického kostela
    Jako jedna z mála staveb, zná dřevěný kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích přesné datum svého vzniku. Tím je rok 1754. Zakladatelem kostela byl hrabě František ze Žerotína. První mše svatá se v novém kostele konala 15. srpna 1754, poté byl 21. srpna kostel slavnostně požehnán valašskomeziříčským děkanem. Vždy v tento den se zde konala i pouť a to až do roku 1811. Poté byla přeložena na neděli, která připadne po 5. srpnu, což se děje

Jan P. Štěpánek podle turistických průvodců regionem, 9.4. 2007

Popis kostelíka
    Kostel Panny Marie Sněžné byl založen důmyslně na půdoryse řeckého kříže s hlavní lodí orientovanou směr východ - západ. Celá stavba je vystavěna ze dřeva a proto byla ramena kříže postavena diagonálně. Uvádí se, že ve stavbě je celkem 24 úhlů. Linie křížících se hřebenů střech je vedena v jedné rovině. Nad průsečíkem hřebenů střech (středu kostela) byla vztyčena drobná barokní zvonicová věžička. Původně ve věžičce visely tyto zvony: větší s

Zlínský kraj
     Vsetín  (VS)