Čedičový Zlatý vrch vznikl ve třech fázích vulkanické činnosti. Postupně tak vzniklo lávové jezero, jehož tuhnutím pomalým a stejnoměrným ochlazováním se vytvořily pravidelné pěti až šestiboké štíhlé sloupce. Sloupce jsou téměř svislé.
Graficke pismenko Národní přírodní památka Zlatý vrch (německy Goldberg) je výrazný čedičový kopec o nadmořské výšce 657 m vyčnívající asi 0,5 km nad východním okrajem obce Líska. Rozloha NPP Zlatý vrch je 4,13 ha a hlavním předmětem ochrany je od roku 1964 mohutná lomová stěna tvořená až 30 m dlouhými pravidelnými čedičovými sloupci. Tato stěna je mohutnější než podstatně známější Panská skála. Skalnatý vrchol a sutěmi pokryté svahy kopce jsou porostlé téměř 120 let starým řídkým bukovým lesem.