Reliéf hrádku, který měl podobu klasického jednoduchého sídla se zaobleným jádrem, které obtáčel příkop a val. Dnes nejsou po zástavbě žádné stopy. Písemné zprávy nejsou známé. Podle nálezů keramiky místo datujeme do 14.-15. st.
Celkový pohled na hrádek od jihu
© Roman Řezáč 08/2005
Graficke pismenko Reliéf hrádku, od jihu zdaleka viditelný, leží na plochém konci výšiny, na místě zvaném Zíkmarky, asi 3 km severně od středu obce Velké Bílovice. Hrádek leží uvnitř oblasti, kterou využívají vinohrady, je však volně přístupný. Měl však v poslední době dvakrát smůlu. Za prvé byly kvůli zemědělskému využití ještě koncem 19.století zarovnány příkopy, které dnes tvoří výrazný terénní stupeň. Po druhé se tak stalo v roce 2002, kdy na vrcholku jádra byla postavena kaple, zasvěcená sv. Cyrilovi, sv. Metodějovi, sv. Václavovi a sv. Urbanovi a štěrkem byla zavezena část pozůstatků příkopu, byly sem umístěny lavičky a ke kapličce vedou schody. Snad každé historické místo ...