Mohutné zříceniny hradu mazovských knížat. Postaven po r. 1388 v místě opevnění z 11. století, po r. 1547 přestavěn renesančně, 1656 vyhozen Švédy do povětří. R. 1772 částečně opraven, brzo znovu zpustnul. Dochovány tři mohutné věže, hradba a zbytky budov.
vstupní partie s jižní a branskou věží a mostem přes příkop

dějiny hradu

Graficke pismenko Strategicky umístěný pahorek vyčnívající nad plochou nížinu Visly byl opevněn již v 11. století. Až do konce 14. století však opevnění tohoto hradiště tvořily pouze zemní valy a příkopy. Teprve mazovský kníže Janusz I. Starší po roce 1388 nahradil zastaralé dřevohlinité opevnění novým kamenným hradem, který by byl důstojným sídlem knížecího hlavního města. Tím však nebyl Czersk dlouho, politické změny a zejména změna koryta Visly přiměla knížete Janusze roku 1406 přesídlit do Varšavy. Novým pánem v Czersku se stal jeho vnuk Boleslav IV. a po něm další dědicové z mazovské linie Piastovců, kteří dále vylepšovali jeho opevnění. Po začlenění mazovského knížectví ...

popis hradu
    Hrad je postaven z cihel na kamenných základech. 1,8 metru silná obvodová hradba opisuje nepravidelný mnohoúhelník o severojižní ose cca 80 m a východozápadní cca 50 m. Severní část hradu je od města oddělena hlubokým příkopem, ostatní strany spadají prudkými svahy do údolí Visly. Linii hradby přerušují tři mohutné věže, které zprvu jen mírně převyšovaly hradu, teprve později byly výrazně zvýšeny. Na severovýchodě je to 22 m vysoká čtverhranná