Naqsh-e Rostam je starověká nekropole v provincii Fars v Íránu. Skupina starověkých íránských skalních reliéfů vytesaných do útesu z období Achajmenovců i Sasánovců. Do skály vytesané hrobky achajmenovských králů. Hrobky mají tvar řeckého kříže.
Nekropole Naqsh-e Rostam v Íránu
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Naqsh-e Rustam leží v centrálním iránském distriktu, v provincii Fars, v poměrně vysoké nadmořské výšce. Nachází se 860 km jižně od Teheránu, 350 km severovýchodně od pobřeží Perského zálivu a 8 km jižně od Persopolis.

historie

Naqsh-e Rostam je starověká nekropole v provincii Fars v Íránu. Je zde skupina starověkých íránských skalních reliéfů vytesaných do útesu z období Achajmenovců i Sasánovců. Naqsh-e Rustam je pojmenování skalní stěny, do níž jsou vytesány hrobky achajmenovských králů a reliéfy z dob prvních Sasánovců. Před skálou stojí dvanáctimetrová věž Ka´ba, O jejím původním účelu se dodnes vedou vědecké debaty; jistě však plnila významné náboženské funkce.

popis

Z achajmenovských hrobek, vybudovaných zhruba deset metrů nad zemí, které mají tvar řeckého kříže, lze bezpečně identifikovat pouze hrobku krále Dareia I, vládnoucího v letech 521 - 486 př. n. l. Ostatní tři hrobky se většinou připisují Xerxesovi I, Arteaxerxovi I a Dareovi II. Uvnitř hrobky Dareia I. je řada postranních chodeb a místností, které by poskytly prostor přinejmenším třem sarkofágům. O tom, kde byl pohřben sám král, se pochopitelně

hradiště
    Írán