Pískovcová socha sv. Vincence se nalézá na oploceném pozemku vpravo od boční stěny lodi baziliky. Zhotovena r. 1770. Socha spočívá na novodobém betonovém fundamentu. Na podstavci socha světce v doprovodu malého andílka u pravé nohy. Světec v obvyklém odění dominikána. Památkově chráněno od r. 1995.
Socha sv. Vincence Ferrerského v Jablonném v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Jablonné v Podještědí je vzdáleno 18 km východně od Nového Boru a 25 km západně od Liberce. Severně od města prochází silnice I/13 vedoucí z Děčína přes Nový Bor do Liberce. Spojení do Jablonného je buď autobusy nebo vlakem. Vede zde železniční trať č. 086 Lovosice – Česká Lípa – Liberec. Sochu sv. Vincence najdeme v malém parčíku po pravé straně vedle baziliky sv. Zdislavy a sv. Vavřince. Tento parčík je veřejnosti nepřístupný, socha je však dobře viditelná a není od plotu vzdálená.

pověsti

Životopis: Vincentius Ferrer pocházel z Valencie ve Španělsku. Stal se dominikánem, knězem a učitelem teologie. Svým žákům kladl na srdce modlitbu. Jeho heslem bylo: "Bojte se Boha a vzdejte mu čest." V dobré víře byl dočasně na straně schismatického papeže. Pak se ho pokoušel přimět, aby odstoupil. Jako kazatel prošel mnoho zemí, s úspěchem vybízel k pokání, napravoval mravy a upevňoval víru. Zemřel ve Vannes ve Francii. Narodil se

Pavel Vítek – zdroj: Životopisy svatých, 11.10. 2019

popis

Pískovcová socha sv. Vincence se v současné době nalézá na oploceném pozemku vpravo od boční stěny lodi baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Zhotovena byla v roce 1770. Obklopena je trvalými keřovými porosty. Socha spočívá na novodobém betonovém fundamentu. Podstavcem statue je mohutný hranol vrcholící zvlněnou rozeklanou římsou, ve střední části tvořenou dvojicí vztyčených volut a vrcholící rozměrnou dekorativní mušlí. Na podstavci se nalézá

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.