Pozdně barokní socha sv. Prokopa z r. 1781. Světec znázorněn v obvyklém barokním pojetí v biskupském rouchu s mitrou na hlavě a s levou nohou spočívající na ležícím ďáblu. Socha patří k významným dokladům místní sochařské produkce. Oprava sochy v r. 2017. V seznamu kulturních památek od r. 2013.
Socha sv. Prokopa ve Velenicích
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Velenice leží 4 km severně od Zákup, 8 km jižně od Cvikova a 12 km severovýchodně od České Lípy. Obec je dostupná autobusy, nejbližší vlaková zastávka je Zákupy – Božíkov, vzdálená 5 km. Sochu sv. Prokopa najdeme v centru obce 60 m severně od kostela na křižovatce silnic, které obcí procházejí.

historie

Pozdně barokní socha sv. Prokopa je datovaná rokem 1781. Znázorňuje světce v obvyklém ikonografickém barokním pojetí v biskupském rouchu s mitrou na hlavě a s levou nohou vítězně spočívající na torzu ležícího pokořeného ďábla. Pozdně barokní socha jednoho z českých zemských světců, sv. Prokopa, patří k významným dokladům místní sochařské produkce, která obohacuje fond dochovaných památek obce Velenice.

popis

Socha světce spočívá na čtvercovém základě skládajícím se z kamenných desek. Na této základně je osazen jednou odstupněný přibližně dva metry vysoký sokl. Čelní stěna tohoto soklu je konvexně vypjatá a je stejně jako boční stěny zdobena motivem vpadlého zrcadla odděleného profilací. Římsu čelní stěny soklu tvoří dvojice vztyčených volut, mezi nimiž se nalézá dekorativní. Pod touto kartuší lze spatřit letopočet 1781. Nad hranolovým soklem je