Drobný barokní objekt z konce 18. století. Kombinace omítaného zdiva a pískovce. Vnitřní stěnu zdobil na plechu malovaný obraz, později nahrazený nástěnnou malbou. Kaplička obdélného půdorysu, lemována pilastry. Kulturní památka od r. 1965.
Výklenková kaplička v Bohaticích
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Bohatice leží při silnici II/268 vedoucí z České Lípy přes Zákupy do Mimoně a Mnichova Hradiště. Kapličku najdeme na levé straně při výjezdu z obce směrem na Mimoň.

popis

Bohatická výklenková kaplička je drobný barokní objekt z konce 18. století. Provedena je v kombinaci omítaného zdiva a pískovce. Původně vnitřní stěnu kapličky zdobil na plechu malovaný obraz. Později jej nahradily nástěnné malby. Výklenková kaple je obdélného půdorysu. Průčelí je lemováno pilastry, výklenek zaklenut půlkruhově. Plastický parapet tvaru obdélníka s vykrajovanými uchy. Trojúhelný štít po stranách s koulemi, na vrcholku železný