Poměrně rozsáhlé ruiny Apollónova chrámu, který prý nechal postavit Marcus Antonius, tedy mezi lety 40 – 30 př. n. l. V současnosti volně přístupné zbytky chrámu. Několik vztyčených sloupů osazených kladím. Chrám stojí na cípu poloostrova nedaleko přístavu.
Apollonův chrám v Side v Turecku
© Pavel Vítek 07/2019
Graficke pismenko Side je město antického původu v jihoturecké provincii Antalya v okrese Manavgat ležící na pobřeží Středozemního moře asi 75 km východně od Antalye. V letních měsících je vyhledávané rekreanty pro své písčité pláže. Zbytky Apollonova chrámu najdeme na jižní straně města, téměř těsně nad mořem.

historie

Oblast dnešního Side byla s největší pravděpodobností osídlena Řeky v 7. století před Kristem. Side se dařilo i za nadvlády Římanů. Název města Side znamená v překladu „granátové jablko“. Zříceniny tohoto antického města se rozkládají na úbočí zdejšího poloostrova a jsou obklopeny nádhernými písečnými plážemi. Mnohé antické památky jsou i dnes velmi zachovalé. V antickém období bylo Side hlavním městem regionu Pamfýlie. Pro dobře zachované

popis

Ruiny Apollónova chrámu v Side jsou poměrně rozsáhlé. Apollónův chrám prý nechal postavit Marcus Antonius, tedy někdy mezi lety 40 – 30 př. n. l. snad pro egyptskou vládkyni Kleopatru VII. a svou milenku. Podle pověsti se zde oba milenci setkávali. V současné době jsou zbytky chrámu volně přístupné. Impozantně působí několik vztyčených sloupů a osazených kladím. Kromě toho jsou zde další části chrámu se stěnami. Chrám je až na cípu poloostrova