Agora

Side
Agora bývalo shromaždiště ve starověkém městě. Agora v Side sloužila nejen svému hlavnímu poslání, ale také jako trh s otroky. Agora v Side je poměrně rozsáhlá. Mnohé antické památky jsou dodnes velmi zachovalé.
Agora v tureckém městě Side
© Pavel Vítek 07/2019
Graficke pismenko Side je město antického původu v jihoturecké provincii Antalya v okrese Manavgat ležící na pobřeží Středozemního moře asi 75 km východně od Antalye. V letních měsících je vyhledáváno rekreanty pro své písčité pláže. Agora v Side se nachází severovýchodně od římského amfiteátru a přes silnici od Side Museum.

historie

Oblast dnešního Side byla s největší pravděpodobností osídlena Řeky v 7. století před Kristem. Side se dařilo i za nadvlády Římanů. Agora bývalo shromaždiště ve starověkém městě, kde se odehrával veřejný život. Původně jen místo, kde se konaly trhy, ale hlavně shromaždiště svobodných občanů. Konaly se zde veřejné bohoslužby, vojenská cvičení, vyhlašovala se rozhodnutí panovníka nebo rady. Později se kolem agory stavěly důležité veřejné budovy.

přírodní scenerie
    Turecko