V 18. stol. byl v Sebranicích rychtářem a kronikářem Ondřej Kanýz. Právě on je považován za zakladatele stavení s tzv. žudrem ze 40. let 18. stol. Rodině Kanýzů stavba patřila až do r. 2012. Současný majitel zde provozuje kovářskou dílnu.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Sebranice (dříve také Cebranice, německy Sebranitz) jsou prvně vzpomínány v souvislosti s událostí kladenou k roku 1043, kdy je jistý Eppo daroval břevnovskému klášteru. I když je tato listina falzem z 1. poloviny 13. století, velmi pravděpodobně jsou v ní uvedené údaje pravdivé. Obec Sebranice ležící při severním okraji Jihomoravského kraje východně od Boskovic má nyní přes 620 obyvatel. Západovýchodním směrem jí prochází silnice I/19 krátce před svým vyústěním do silnice I/43 spojující Svitavy s Blanskem a Brnem. Nejbližší železniční zastávka Svitávka na trati 260 (Česká Třebová-Brno) je vzdálena 3 km a do Sebranic od ní vede žlutá turistická ...
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: http://www.sebranice.eu a další, 10.9. 2019

historie

Bývalá usedlost s rychtou v Sebranicích patří k ojediněle zachovalým dokladům nejstarší lidové architektury. Dům č. p. 36 stojí na místě, které podle archeologického průzkumu z roku 2013 bylo osídleno již v 1. polovině 13. století a prostorová dispozice usedlosti se udržela od 15. století dodnes jen s malými změnami. V 18. století byl v Sebranicích rychtářem a kronikářem Ondřej Kanýz. Právě on měl koupit v roce 1717 starší stavení, na jehož

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: http://www.sebranice.eu, zdroj: památkový katalog, Toulavá kamera, https://blanensky.denik.cz a další, 10.9. 2019