Moje místa 0
Novogotický zámek na jihu Irska nad řekou Blackwater. Původně opatství ze 7. stol. Od zač. 13. stol. sídlo biskupů z Lismoru. Biskupský palác přestavěn na zámek Richardem Boyle v 1. pol. 17. stol. Upraven novogoticky Vilémem Cavendishem v 1. pol. 19. stol. Dnes nepřístupný.
Zámek od SV.
Graficke pismenko Novogotický zámek Lismore Castle stojí v malebné poloze nad údolím řeky Blackwater na okraji městečka Lismore v hrabství Waterford. Zámek není veřejnosti přístupný, majitel jej ale nabízí ke krátkodobému skupinovému pronájmu. V nabídce je dvanáct dvoulůžkových pokojů a tři jednolůžkové pokoje. Ceny jsou na základě dohody s majitelem. Jde o exkluzivní formu ubytování se zámeckým personálem (www.lismorecastle.com). Skromnější návštěvníci se mohou spokojit s návštěvou veřejně přístupné zámecké zahrady. Lismore má přibližně 1400 obyvatel (2016). Je dostupný jedině autem nebo na kole. Veřejná doprava nepřichází v úvahu v okruhu 20 km. Západním ...
Pavel Semple, 25.6. 2019

historie

Na místě dnešního zámku stálo původně opatství založené v roce 635 sv. Mochudou (znám také jako sv. Carthage). Z tohoto opatství vzápětí vzešli další učenci sv. Cataldus a sv. Cuanna. Z opatství pochází dosud zachovalá biskupská berla, známá jako Lismore Crozier. Nápis na berli uvádí, že byla vyrobena pro biskupa z Lismoru Nialla Mac Mic Aeducana (1090-1113) řemeslníkem Neachtainem. Bohatě zdobená berla je ve skutečnosti bronzový obal, ve

Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 25.6. 2019

popis

Zámek Lismore je jedním z předních představitelů novogotické architektury v Irsku. Připomíná tak české novogotické zámky, například Hlubokou nad Vltavou a Lednici. Má čtyři křídla soustředěná kolem mírně lichoběžného nádvoří. Nepravidelný tvar nádvoří a nesourodá zástavba severozápadní části zámku nad řekou napovídají o existenci staršího sídla. Vstupní brána je ve středu jižního křídla, v branské věži z roku 1615. Ta tedy pochází z nejstarší