Moje místa 0
Hrad postaven Fitzgeraldy před rokem 1180 na místě vikingského hradiště. Cíl častých útoků irských rodů O’Byrne a O’Toole. V roce 1645 vypálen. Provizorně využit ještě ve 2. pol. 17. stol.
Hrad od JZ.
Graficke pismenko Skromné zříceniny hradu Black Castle (Černý hrad) stojí na nevysokém útesu nad Irským mořem, na východním pobřeží Irska. Hrad se nachází na okraji města Wicklow, správního centra stejnojmenného hrabství. Západně od hradu je malý námořní přístav. Město má dobré vlakové a autobusové spojení s Dublinem.
Kromě hradu je ve městě k vidění také historické vězení Wicklow Gaol. Z města je možno podniknout 20 km dlouhý pochod podél pobřeží do Greystones. Odtud je možno pokračovat dalších 7 km po útesech nad mořem do Bray. Zajímavá je také jízda vlakem z Dublinu podél pobřeží do Wicklow.
Pavel Semple , 5.1. 2019

historie

Hrad byl postaven na místě vikingského hradiště z 9. stol. To chránilo nedaleký přístav v ústí řeky Vartry a vikingskou osadu, z níž se postupně vyvinulo dnešní město Wicklow. K založení hradu došlo před rokem 1180. Jeho staviteli byli Fitzgeraldové. Ti přišli do Irska v rámci normanské okupace, která začala v roce 1169. Baron Maurice Fitzgerald získal místní pozemky v roce 1176 od Richarda de Clare, přezdívaného Strongbow. Hrad byl po celá

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule)., 5.1. 2019

popis

Hrad stál na nevysokém útesu vybíhajícím z pevniny do moře. Ze tří stran jej chránilo moře. Přibližně trojúhelný areál hradu je na západní pevninské straně vymezen ve skále vylámaným příkopem. Ze dna příkopu dnes vedou na hrad ve skále vysekané schody. Ty ale mohou být novověkého původu. Z hradu se zachovaly přízemní části obvodové hradby. Pouze v jihozápadním a jihovýchodním nároží dosahuje hradba výšky celého přízemí. V jihozápadním nároží

Pavel Semple, 5.1. 2019