Moje místa 0
Gotický kostel sv. Matěje prvně připomínán r. 1356 jako farní. Barokně upraven v 18. stol. za Henigarů, kteří též r. 1796 připojili k závěru kostela pozdně barokní pohřební kapli sv. Kříže. Věž o výšce 36 m přistavěna r. 1859, věžní hodiny z r. 1911. Exteriér opraven v letech 1999-2001.
Horšice - kostel sv. Matěje
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Obec Horšice má dnes asi 300 obyvatel a je doložena již r. 1245 jako sídlo Adama z Horšic, který tu pravděpodobně měl tvrz s vodním příkopem a je považován za zakladatele místního kostela sv. Matěje. Leží na silnici III. třídy asi 1 km od Újezdu na silnici II/230, spojující Přeštice a Nepomuk. Železnice ani turistické značky v obci nejsou.
Kostel sv. Matěje se nachází na hřbitově v centru obce naproti pravděpodobnému místu někdejší tvrze.
17.10. 2016

historie

Gotický kostel sv. Matěje v Horšicích je připomínán r. 1356 jako farní. Z této doby pochází loď s gotickým profilovaným vstupním portálem s obličejovými reliéfy po stranách a polopostavou ve cviklu, plochý tympanon portálu nesou konzolky s vytesanými postavami andělů, okna jsou hrotitá s odstraněnými kružbami. Soudobý pětiboký závěr kostela s opěráky je prosvětlen lomenými okny v kamenném gotickém ostění s kružbami. Věž o výšce 36 m s

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a webové stránky obce), 18.10. 2016