Původně got. katedrála sv. Sofie z poč. 13. stol. vystavěná v místě starší byzantské katedrály Boží moudrosti. Stavba byla dokončena a slavnostně vysvěcena až roku 1326. Po r. 1491 byla obnovena Benátčany. Po Osmanském vpádu v r. 1570 přeměněna na mešitu a zbavena všech neislámských atributů.
vstupní průčelí katedrály s nedostavěnými věžemi a minarety
© Jan P. Štěpánek 08/2015
Graficke pismenko Nejvýznačnější a nejdominantnější historickou památkou středu kyperské Nikósie je bezesporu původně gotická katedrála sv. Sofie, přebudovaná v době osmanské nadvlády v islámský svatostánek, známý jako Selimova mešita (Selimiye Mosque). Katedrála byla vystavěna ve středověku jako hlavní křesťanský svatostánek na celém Kypru a byla i největší. Její rozměry dosahují dodnes v interiéru 66 m na délku a 21 m na šířku. Jelikož však bývalá katedrála leží v Tureckem okupované části Nikósie, je i nadále využívána jako mešita. Tomuto účelu byl přizpůsoben i vzhled exteriéru a interiéru katedrály. Ačkoliv zůstala stylově gotická stavba ve své ...

historie

Současné gotické katedrále předcházela menší byzantská katedrála Ayia Sophia, neboli Boží moudrosti. Stavba trojlodní gotické katedrály byla zahájena v r. 1209. Hrubá stavba byla dokončena v roce 1228, avšak impuls k pokračování stavby byl dán až v roce 1248 v souvislosti s návštěvou Kypru francouzským králem Ludvíkem IX. při 7. křížové výpravě. Nepřesným odkazem na původní pojmenování byla katedrála zasvěcena sv. Sofii. Během 13. a 14. století

Jan P. Štěpánek dle wikipedia.org, turističtí průvodci, 4.5. 2016
    Kypr