Tvrziště v zákrutu silnice u č. p. 222 a 216. První zmínka o tvrzi v Kobeřicích je z r. 1366. V r. 1490 zničena, nová tvrz postavena před r. 1539. Byla renes. přestavěna r. 1580 Jindřichem Věžníkem z Věžník. Při stavbě selského stavení byl nalezen valený sklep tvrze, začleněn do objektu.
Graficke pismenko První zmínka o tvrzi je z roku 1366, kdy je majitelem Vilém z Kobeřic. Ten ji spolu se vsí postupuje Ješkovi řečenému Markétka z Roždálovic, jemuž je v roce 1374 uděluje markrabě Jan Jindřich lénem. Po jeho smrti v roce 1398 je udělena markrabětem Joštem jako léno Petru Kdulincovi, po něm následuje Jan z Moravan a Martin z Drahanovic, jehož rod vlastní Kobeřice do poloviny 16. století. Někteří členové rodu přijali příjmení Koberský. V roce 1490 žalují bratři Martin a Znata z Drahanovic Dobeše z Boskovic, že jako jejich poručník spálil tvrz a vylovil rybník. Nová tvrz je zmiňována v závěti Jana Koberského ...
Petr Nožička, čerpáno z: M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001,Kol.aut. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1981, 24.8. 2015