Hrad nechal postavit Giorgio Orsini roku 1472 nad vesnicí Kritinia, která byla založena uprchlíky z Kréty před tureckou okupací. Později za italské okupace používán jako námořní základna.
Graficke pismenko Hrad Kritinia se nachází asi 2 km severozápadně od obce Kritinia a 55 km od města Rhodos. Hrad je volně přístupný. Vede sem asfaltová silnice a hned pod hradem je parkoviště. Uvnitř jsou pozůstatky kaple svatého Pavla a novějších budov. Celý hrad je směsí byzantské a benátské architektury, na zdech se dochovaly znaky některých mistrů. Hrad patří k nejzachovalejším na ostrově, protože byl používán ještě během italské okupace jako námořní základna. Z hradu je krásný výhled na pobřeží a malé ostrůvky.

Kastellos (Κάστελλος),
    Hrad postavil mistr Giorgio Orsini da Sebenico roku 1472 nad vesnicí Kritinia založenou uprchlíky z Kréty, kteří sem uprchli před tureckou okupací. Z důvodu nebezpečí útoku pirátů byla však později vesnice přesunuta 2 km do vnitrozemí. Až do osvobození souostroví Dodekanésos se nazývala Kastellos podle latinského "castellum", což znamená pevnost. Dnes je většina zbytků původní osady zaplavena a zůstaly z ní jen trosky kostela. V roce 1480 se

pověsti

Podle pověsti měl nejstarší syn Katerase a vnuk Mínóse (krétského krále) Athaimeles opustit svou rodnou zem poté, co mu bylo vyřčeno kruté proroctví, podle něhož měl Athaimeles zabít svého vlastního otce. Po opuštění rodných břehů měl přistát na ostrově Rhodos a založit zde Kritinii.