Hrady.cz
Hrad řádu johanitů na ostrově Rhodos byl postaven na místě starověké Akropole později obývané piráty. Feraklos se stal poslední ostrovní pevností rytířů řádu svatého Jana, která podlehla Osmanské říši. Nyní je ve zříceninách.
Hradba a dvě dochované kruhové věže z 15. století.
Graficke pismenko Hrad Feraklos leží na východním pobřeží ostrova Rhodos v Egejském moři na skále u vesnice Haraki (Charaki). Tato část ostrova je velmi suchá, takže hrad je dobře vidět. Nejlépe se k hradu dostanete po silnici od Haraki směrem na pláž Agathi Beach. Asi v půli cesty přímo pod hradem je malé místo k zaparkování. Odtud vede kamenitá pěšina až na hrad, který je vzdálen asi 50 metrů. Z hradu se zachovaly hlavně zbytky obvodové hradby a velká podzemní místnost s propadlou klenbou - je dost hluboká, pozor ať do ní nespadnete. Z hradeb je krásný výhled na pobřeží a pláž, kde se můžete zchladit. Na ostrově se nachází pozůstatky dalších asi 16 hradů.

historie

Již ve starověku na tomto místě stávala Akropole a později zde byl vybudován byzantský hrad. Když ostrov roku 1306 koupili rytíři řádu sv. Jana v Jeruzalémě (též Řád rhodských rytířů, poté Řád maltézských rytířů, dnes Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě), museli o něj bojovat s jeho obyvateli. Před příchodem johanitů na hradě pobývali piráti. Po jeho dobytí Foulquesem de Villaret (1309-1317), velmistrem

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.kastra.eu , a další, 13.3. 2015