Původně hrad ze 13. stol., po r. 1534 přestavěn na renesanční zámek. V 18. stol. upraven barokně. Károly Khuen-Héderváry ho nechal v 19. stol. upravit romanticky do současné podoby. Po r. 1947 zde byla základní internátní škola a od r. 1983 domov pro zestárlé umělce. Dnes slouží jako luxusní hotel.
© Milan Caha 05/2011
Graficke pismenko Po předchozí domluvě je možná prohlídka zámku. V létě se na nádvoří zámku pořádají koncerty barokní hudby. Třípatrový zámek obklopuje chráněný anglický park o rozloze 9 ha s arboretem, s velmi starými stromy, některé druhy stromů jsou méně běžné.
18.3. 2013

historie

Rod Héder se objevuje v kronikách již ve 12. století. Podle pověsti přišli předkové tohoto starobylého šlechtického rodu z Německa a král jim věnoval panství západně od Györu. Hrad nechal postavit Gespan Héder, který byl od r. 1162 palatýnem země. Původně dřevěný hrad byl postaven zřejmě v polovině 12. století a stával pravděpodobně na pahrbku na okraji dnešního zámeckého parku (Židovský vrch). Hrad byl zničen při vpádu Tatarů. Kamenný hrad zde