Hrady.cz
Ves Hollókö je významná zachováním svojí tradiční podoby, zvyků a způsobu života místních lidí. Ve 13. stol. byl postaven hrad, většina domů pochází ze 17.–18. stol. Část domů obnovena po požárech poč. 20. stol. R. 1987 byla obec s kostelem (1889) a hradem zapsána na seznam svět. dědictví UNESCO.
náves obce Hollókö
Graficke pismenko Ubytování je možné v kempu nebo v některém z mnoha penzionů, v místě je turistické infocentrum. Do vesnice jede několik autobusů, jak z Budapešti, tak z blízké obce Pásztó, kam lze dojet vlakem. Autem (z Budapešti) jeďte po dálnici M3 do Harvanu, poté po hlavní silnici M21 do Pásztó, a odtud na Hollókö. Okolí je krásné na procházky nebo cyklovýlety.

historie

Hollókö je vesnice v pohoří Cserhát, v župě Nográd na severu Maďarska. Vesnice si zachovala tradiční podobu z doby středověku, dodržují se zde dodnes starodávné zvyky, způsob odívání a místní obyvatelé mluví odlišným nářečím. Vesnice není v pravém slova smyslu skanzenem – je živoucí ukázkou života na venkově před zemědělskou revolucí 20. století. Místní obyvatelé jsou potomci etnické skupiny slovanských Palóců. Historie dochovaných staveb ve

Jak havrani pomohli na svobodu unesené dívce
    Název Hollókő znamená v překladu „Havraní kámen“. Podle pověsti se jistý András z rodu Kacsicsů zamiloval do krásné panny z vesnice, ta ho ale jako ženicha odmítla. Unesl ji tedy a uvěznil na svém rozestavěném hradě. Chůva unesené dívky však byla čarodějka, která neváhala uzavřít smlouvu s ďáblem, aby ji osvobodila. Tak se stalo, že na ďáblův příkaz na sebe vzali jeho synové podobu havranů a odnášeli v noci z hradu kámen po kameni. Co bylo přes