Původně gotická tvrz z 2. pol. 14. st., pozdně goticky rozšířená Lipovskými koncem 15. st. a renesančně upravená, po odkoupení r. 1693 připojena Ditrichštejny k Vlachovu Březí a barokně přestavěna na sýpku.
Budova tvrze od jihozápadu
Graficke pismenko Nejstarší zmínka o vsi Lipovice je z r. 1386, kdy byla majetkem vladyky Jana z Lipovice. Po něm se později (1461) uvádí Chval z Lipovice. V majetku vladyků Lipovských z Lipovice byl lipovický statek až do r. 1544, kdy jej koupil Diviš Boubínský z Újezda. Tvrz přestavěl patrně jeho stejnojmenný vnuk. Pro účast na stavovském povstání v l. 1618 – 1620 byl odsouzen ke ztrátě poloviny svého majetku. Nároky jeho bratra Petra byly odmítnuty a česká komora prodala r. 1623 tvrz s dvorem a vsí Janu Časolarovi Dlouhoveskému z Dlouhé Vsi. Po jeho smrti v r. 1655 zdědila statek dcera Magdalena Benigna, provdaná za Antonína Václava Loga ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 27.4. 2004