Dvojice objektů širšího zámeckého areálu v Opočně. Původně renesanční míčovna z roku 1602 se od 19. století používala jako špýchar, na jeho konci dostala při komunikačních úpravách nové hlavní průčelí. Ve vedlejším domě lesní správy se roku 1871 narodil malíř František Kupka.
Někdejší míčovna od jihovýchodu
© Ivan Grisa 09/2011
Graficke pismenko Někdejší míčovna, později špýchar a rodný dům Františka Kupky v Opočně. Dvojice objektů širšího zámeckého areálu v Opočně. Původně renesanční míčovna z roku 1602 se od 19. století používala jako špýchar, na jeho konci dostala při komunikačních úpravách nové hlavní průčelí ve formě volné repliky původního renesančního. Ve vedlejším domě lesní správy se roku 1871 narodil malíř František Kupka, jeden ze zakladatelů abstraktního malířství (zemřel roku 1957 v Paříži). Oba objekty dnes náležejí ke znovuzískanému majetku rodiny Colloredo - Mannsfeld v Opočně.