Než se budete radovat z nové kuchyně, je potřeba se některých věcí vyvarovat

Stěhujete se do nového bytu? Plánujete novou kuchyň a těšíte se až v ní poprvé uvaříte? Máme pro Vás několik tipů na co si dát pozor při jejím plánování a realizaci, aby nová kuchyň nebyla zklamáním.

Nová kuchyň má být radost
Nová kuchyň má být radost
© Jiří Čížek 02/2021

Fuknční, hezká a moderní kuchyň dnes do bytu neodmyslitelně patří. Je to místo ve kterém se cítíme útulně, kde probíhají vážné i nevážné diskuze, ale hlavně ve kterém je možné nechat rozvinout naší kulinářskou kreativitu. Ať už s nákupem nového nebo staršího bytu nebo prostě jen v okamžiku, kdy stará kuchyň již dosloužila jsme postaveni před úkol vyřešení nové kuchyně. Ale než bude nová kuchyně stát na místě a my budeme moci uvařit nebo upéci první mňamku, je nutné se zamyslet nad některými následujícími úpravami a přípravami pro novou kuchyň a to již v okmžiku, kdy plánujete její podobu a rozmístění. Nebudu Vám vysvětlovat pravidla trojúhelníku, od toho jsou zde kuchyňská studia, spíše se zaměřím na technickou stránku věci a na přípravu před samotnou montáží kuchyně.

Elektroinstalační a vodoinstalační práce nezaberou více jak 2 dny

Jak bude přivedena voda a odpad?

Pokud kupujete byt v novostavbě, zpravidla voda a odpad jsou připraveny někde v místě kde je stoupačka celého domu. Do místa budoucího dřezu a myčky se tak trubky napojí a přivedou. Pokud rekonstruujete, tak do místa budoucího dřezu, pokud nebude na stejném místě je nutné vodu a odpad přivést také. Ale už tady vzniká první velký a rozhodující otazník. Ne každá kuchyňská linka má za sebou prostor pro vedení vody a odpadu, ten potřebuje při průměru trubky 50mm minimálně 70mm. Řeknete si, to nevadí, vodu a odpad nechám uložit do zdi. A právě zde je také jedno velké ALE. Ne vždy to totiž jde. Pokud máte novostavbu a zeď je litý beton, není možné vodu a odpad do zdi umístit. Přívody vody nejsou až tak problém, pod linkou v soklu je dostatek místa na uložení přívodů vody, ale s odpadem je to horší. Ten musí mít spád a platí, že čím větší, tím lepší. Někdy je možné jít cestou kompromisu a použít trubku o růměru 40mm a ve zdi udělat jen drážku do hloubky 30mm (dalších 10mm bývá omítka)  a tak se trubka skoro celá schová. Jiným řešením je odpadovou trubku protáhnout uvnitř kuchyně, kde ale nesmí být v cestě myčka nebo trouba, to pak skutečně nejde. Jiným řešením je posunutí linky ode zdi, ale v tomto případě se Vám navýší cena, neboť namísto standardní desky 60cm bude nutné použít desku 90cm a to již nějakou tisícovku navíc udělá. Nabízí se ještě jedno řešení. Umístit dřez jinam, kam bude možné vodu a odpad snadno přivést. Ale pozor, určitě se nepouštějte do kompromisu, kuchňskou linku většinou stavíme na celý život a tak nepolevujte ze svých nároků.

Kompletně podomítkové vední vody
Kompletně podomítkové vední vody
Není možné provést pokud je zeď z litého betonu
© Jiří Čížek 02/2021
 
Nadomítkové vední vody a částečně podomítkový odpad.
Nadomítkové vední vody a částečně podomítkový odpad.
© Jiří Čížek 02/2021

Elektrika je také velmi důležitá

Do nové kuchyně by mělo být přivedeno dostatečné množství samostatných přívodů. Je na to i norma, ale stačí, když budete vědět, že myčka a trouba mají každá mít samostatný přívod, dále lednice,  ta se zpravidla zapojuje mimo proudový chránič jako zařízení u něhož by při výpadku mohlo dojít ke škodám (když budete na dovče a vypadne chránič, tak po návratu obsah chladničky a mrazáku budete moci vyhodit), pak varná deska, ta by měla mít přívod 5x2,5 a také zásuvky nad pracovní plochou a nakonec ještě přívod pro světlo. Instalace se dá udělat pod omítku což je většinový případ nebo nad omítkou v lištách. Pokud se rozhodnete pro nadomítkovou instalaci, stejně se k zásuvkám nad pracovní plochu kabely ukládají do zdi. A pokud je tam litý beton, tak se mohou používat jen mělké krabice KP68/2 což ve finále trochu omezuje výběr zásuvek, které se zde dají použít. Většinou se ale za linku dává obkladová deska, která zvýší hloubku o cca 18mm a tak se tam při troše dobré vůle vejde i Schneider UNICA.

Pokud Vaše kuchyšké studio nemá elektrikáře, domluvte se s elektrikářem, který Vám dělá přípravu, že k Vám po dokončení kuchyně přijde namontovat zásuvky nad pracovní plochou a případně ještě zapojit varnou desku.

Bezprašné frézování otvorů pro instalační krabice
Bezprašné frézování otvorů pro instalační krabice
© Jiří Čížek 02/2021
Elektroinsalace pro novou kuchyň
Elektroinsalace pro novou kuchyň
© Jiří Čížek 02/2021

Plán rozmístění zásuvek
Plán rozmístění zásuvek
© Jiří Čížek 02/2021
Plán pro rozmístění přívodů by Vám mělo dodat kuchyňské studio nebo truhlář. Ne vždycky jsou ale pozice korektní a tak elektrikář, který Vám bude provádět instalaci tento plán občas dokoriguje aby instalace odpovídala platným normám. Nejčastější chyby jsou např. umístění zásuvek pro myčku pod přívody vody, zásuvky v nepřístupných místech s nutností složité demontáže přístroje nebo umístění zásuvky do prostoru dřezu, kde je ochranná zóna. U kuchyně platí, že zásuvek nad pracovní plochou není nikdy dost. Nezapomeňte umístit alespoň jednu do blízkosti varné desky aby bylo kam zapojit tyčový mixér. Běžně se používají hnízda 2-5 zásuvek. A co se týká výšky umístění? Určitě si zásuvky nedávejte dolů k desce, jednak překážejí všemu co na linku postavíte a také se do nich špatně zasunují vidlice s vývodem dolů (což je většina). Optimální výška je někde mezi 110 - 130cm nad podlahou. Jsou také zásuvky ve výsuvném provedení do desky, ale po nějaké době používání je toto řešení spíše k zlosti. Tyto zásuvky jsou spíše pro příležitostné použití např. do ostrůvku, kde se nepředpokládá trvalé využití. Pro běžný provoz jsou nepaktické, kolem dosedu k desce se drží špína, kerá se špatně čistí, a navíc je to další mechanický prvek, který podle Murphyho zákona se jednou přestane vysunovat.

Zásuvek nad pracovní plochou není nikdy dost

A nezapomeňte na vypínač na světlo pod linkou. Moderní způsoby jako dotykové lišty, dálkové ovladače jsou sice hezké, ale vypínač je vypínač. Nikam ho nezložíte, nedojdou mu baterie a nebudete mít lištu upatlanou od těsta, když budete poslepu hledat kde vlastně se máte dotknout. Co se LED osvětlení týká, určitě doporučuji neutrální bílou 20 - 24W na metr. 

Bude odtah z vaření mimo prostor nebo bude cirkulace?

Pokud nemáte možnost odtahu z bytu buď ve formě prostupu zdí ven nebo do společné ventilační šachty, nezapomeňte že by digestoř měla mít osazeny uhlíkové filtry, které budou odlučovat pachy společně s mřížkou na droboučké tukové kapénky. Zde platí, že by výdech z digestoře měl být vyveden do prostoru. Většinou je vyveden do boků dírkami ve falešném komínku. Filtry měňte cca po roce.

Těsná zpětná klapka Vás ochrání před pachy jiných kuchyní

Těsná klapka
Těsná klapka
© Jiří Čížek 02/2021
Když máte možnost odvést výpary vaření mimo prostor kuchyně, nezapomeňte do trubky od digestoře ústící do společné šachty vložit zpětnou klapku. Dnešní digestoře mají obrovský výkon a dost často se stává, že se do bytů dostává zápach z vaření v jiném bytě (je radost, když sousedi milují ryby). Bohužel zpětná klapka v digestoři není dostatečně těsná. Tento problém vyřeší umístění opravdu fungující těsné zpětné klapky, jejíž přítlak a otevření se dá jednoduše nastavit a tak budete od těchto radostí společného domu ušetřeni. Klapka se vyrábí ve standardních rozměrech 150mm, 120mm, 100mm a její cena se pohybuje od cca 600Kč. 

Snížení stropu nad kuchyňským prostorem a vedení odtahu plochou trubkou v podhledu s přechodem na kruh
Snížení stropu nad kuchyňským prostorem a vedení odtahu plochou trubkou v podhledu s přechodem na kruh
© Jiří Čížek 02/2021

A jistě si kladete otázku co s tou nevzhlednou rourou, která bude od digestoře do ventilační šachty. Každý to řeší jinak. Industriálové ji hrdě nasvítí reflektorem aby zvýraznili její význam, někdo si nechá udělat SDK kastlík do kterého se chová, někdy se provede snížení stropu nad kuchyňským prostorem a zde se vede plochá trubka pro ušetření místa a někdy se horní skříňky vytáhnou až ke stropu a trubka se vede v horní části schovaná za dvířkama.

Při spuštění digestoře snadno zjistíte netěsnosti oken a dveří, neboť vám v bytě vznikne podtlak a proto se doporučuje otevřít okno nebo dveře na mikroventilaci.

Kuchyň od kuchyňského studia nebo od truhláře?

Zde není jednoznačná rada. Už jsem zažil kuchyň od velkého kuchyňského studia, kde digestoř měla výdech do skřínky se skleněnou policí a při spuštění se otevírala dvířka (bylo to strašidelné) a také naprosto krásnou profesionálně provedenou kuchyň od soukromého truhláře. Je jedno od koho si kuchyň necháte udělat, ale dopředu se nezapomeňte informovat na dokončující práce. Nechte si kuchyň zaměřit od dodavatele. Zažil jsem případ, kdy 80-ti letá paní si v jedné firmě prodávající kuchyně objednala kuchyň a na otázku zda má vodu připravenou odpověděla ano, netušila ovšem ze pozice vody v rohu místnosti není připravená voda. Studio to vzalo jako fakt a při instalaci vznikly problémy kdy se hájili že paní podepsala, že má vše připraveno a že je to nezajímá a chtěli paní naúčtovat ještě přes 6000,- za větší desku z důvodu nutnosti posunu kuchyně ode zdi. Dopadlo to po mé intervenci v tomto kuch. studiu pro paní dobře .

Zeptejte se, zda Vám kuchyňáři zajistí i připojení vody a odpadu a varné desky

Smontování kuchně je věc krásná, ale abyste ji mohli používat tak je nutné ještě instalovat dřez a připojit odpady, přimontovat dřezovou baterii a připojit ji na připravené roháčky. Dále zapojit varnou desku a také připojit myčku na odpad a přívod vody a občas se také zapomene na zapojení LED osvětelní. To co se strká do zásuvky zvládne každý, horší je to u zapojení varné desky, zde by měl připojení provést elektrikář, respektive osoba s vyhl.50 §6. A zde je právě kámen úrazu. Ne každé kuchyňské studio má ve svých řadách takto certifikovanou osobu a tak to většinou dopadá tak, že Vám namontují kuchyň a vy se musíte začít poohlížet po elektrikáři, který Vám připojení provede. Některá kuchyňská studia a truhláři nechtějí provádět tyo instalace z důvodu možného problému při závadě. Špatně napojená voda Vás vyplaví a pojišťovna novou podlahu nezaplatí, neboť osoba neměla dostatečnou certifikaci a ten kdo to zapojil musí škodu hradit ze svého.

Kdo tedy a kdy provede finální zapojení vody, odpadu byste měli vědět dopředu, stejně tak kdo namontuje zásuvky nad pracovní plochou, které se montují až po osazení obkladové desky nebo obložení dlaždicemi, tak i zapojení varné desky. Jinak budete mít sice kuchyň sestavenou, ale budete ještě shánět elektrikáře a instalatéra a to znamená další čas a prodlevy v dokončení a do té doby se naní budete jen dívat.

Přívody vody v novostavbě, příprava do ostrůvku
Přívody vody v novostavbě, příprava do ostrůvku
© Jiří Čížek 02/2021

A shrnutí na závěr

  1. Nechte si prostor kuchyně zaměřit od dodavatele, vyhnete se problémům při špatném natypování tras odpadu a vody, rozměru desky atp.
  2. Zjistěte si jaké máte zdi a zda cesta odpadu ke dřezu půjde na povchu nebo pod omítkou.
  3. Zjistěte zda kuchyňské studio provede instalalci a připojení vodovodní baterie a odpadu dřezu a připojení myčky nebo zajistí řemeslníka.
  4. Zjistěte zda Vám povedou zapojení zásuvek nad pracovní plochou a osazení a zapojení varné desky, zapojení LED osvětlení.
  5. Zásuvek nad pracovní plochou vždy plánujte více než méně.
  6. Elektrikáři, kteří se specializují na nové kuchyně mají i certifikát na instalaci vody a odpadu, nemusíte tak shánět dvě profese.
  7. I když se při práci používají průmyslové vysavače, vždy je dobré zakrýt věci igelitem, přeci se jen trochu práší.

 

A co dodat?
Krásné chvilky ve vaší nové kuchyni!

Galerie