Pozůstatky navarrského královského paláce z konce 12. stol. Dnes součást moderní budovy Královského a všeobecného archivu Navarry. Dochovaný románský sál s klenbou. Od r. 1539 sídlo královského místodržícího. V letech 1841-1971 vojenské velitelství. Dnes majetek autonomní vlády Navarry.
Románský sál z konce 12. století v přízemí královského paláce
Pamplona je hlavní město autonomního společenství Navarra na severu Španělska. Žije v něm 200 000 obyvatel. Město leží v kotlině při jižním úpatí Pyrenejí, protéká jím řeka Arga. Má přímé vlakové spojení s Madridem, Barcelonou a San Sebastiánem. Baskické jméno města je Iruña. Pamplona je dnes známá především oslavami svátku svatého Fermína, kdy každý rok v červenci běží ulicemi města lidé s býky. V minulosti byla Pamplona centrem království Navarra. Najdeme zde proto pozůstatky navarrského královského paláce, který stál na severní straně města nad řekou Arga. Jeho pozůstatky jsou dnes součástí moderní budovy Královského a všeobecného archivu Navarry. Některé jeho části jsou v návštěvní době volně přístupné. V přízemí se můžeme podívat do románského sálu paláce.
popis

Královský a všeobecný archiv je čtyřkřídlá stavba s centrálním dvorem. Části původního královského paláce se dochovaly především v zadním severozápadním křídle nad řekou Arga a v bočním jihozápadním křídle. Vstup je v čelním jihovýchodním křídle. Ve východním rohu stojí moderní archivní věž. Menší zasunutá čtverhranná věž je také v protějším západním rohu. Vnější líce zdiva jsou vyzděny z kamenných kvádrů, což odpovídá původnímu zdivu paláce. Obvodové zdi jihovýchodního, jihozápadního a severozápadního křídla jsou původní. Jejich horní části dostaly při rekonstrukci v roce 2003 nové lícování a moderní okna. Archivní věž je kompletně moderní stavba s odlišným kvádrováním. Před severozápadním a jihozápadním průčelím je zděná terasa, která byla součástí městského opevnění. Na zbylých dvou stranách jsou ulice města. Vstupní portál v jihovýchodním křídle je ze 16. století. Je vyzděný z mramorových kvádrů krémové barvy.…  číst dále

Historie Pamplony

V roce 74 př. n. l. založil římský generál Pompeius Veliký na místě dnešního města vojenský tábor, který po něm nesl jméno Pompaelo. Pompeius se na Pyrenejském poloostrově pokoušel porazit vzpurného římského generála Quinta Sentoria. Tábor vznikl na území baskického kmene Navarra. Od roku 409 byla oblast osídlena Vizigoty. Na začátku 8. století ji spolu s většinou poloostrova obsadili Maurové. V roce 778 město obsadilo vojsko Karla Velikého. O kontrolu oblasti se pak přetahovali Maurové, Baskové a Frankové. V roce 924 Pamplonu zpustošilo vojsko Umajského kalifátu. Od 9. století bylo město centrem baskického království Pamplona. Město ale začalo vzkvétat teprve v 11. století po pádu Umajského kalifátu. Ve 12. století vznikly nové městské celky San Cernín a San Nicolás. Mezi obyvateli jednotlivých částí města ale panovala nevraživost. V roce 1258 proto lehl San Nicolás popelem. V roce 1276 byla zničena městská část Navarreria a její…  číst dále

Další texty historie

Španělsko, Navarra,