Základ kostela pochází z r. 1309. R. 1340 výstavba dokončena. Má bohatou architektonickou dekoraci. V 15. stol. v bočních lodích dostavěny kaple, Věž má pevnostní charakter. V kostele cyklus gotických nástěnných maleb. Připojen k Svatojakubské cestě. V letech 1999 - 2003 provedena renovace.
Kostel svatého Jakuba v polské Toruni.
© Pavel Vítek 08/2004
Toruň, polsky Toruń, je město v Kujavsko-pomořském vojvodství. Městem protéká řeka Visla. Nachází se téměř v centru Polska. Najdeme ho asi 200 km severozápadně od Varšavy, 170 km jižně od Gdaňska a 200 km severně od Wroclavi. Kostel svatého Jakuba v Toruni se nachází se na Novém městě a jeho věž je dominantou města. V Toruni se narodil Mikuláš Koperník. V roce 1997 bylo staré toruňské město zapsáno na seznam památek UNESCO.
popis

Kostel obsahuje cyklus gotických nástěnných maleb pocházející ze tří období, Korunování Panny Marie z doby kolem 1330 - 1350, scény ze života Marie Magdalény z let 1350 - 1360 a Panna Marie ve slunci mezi světci z let 1500 - 1510. V letech 1557 - 1667, kdy chrám patřil protestantům, odstranili středověké oltářní archy a nástěnné malby překryli vrstvou sádry. Při rekonstrukci po druhé světové válce byly malby znovu odkryty. Chórové lavice zdobí deskové obrazy apoštolů ze 17. století. Gotická toruňská madona je deskový obraz pocházející z dílny českého mistra z doby kolem roku 1400. Pozdně gotická socha Panny Marie s dítětem, polychromovaná dřevořezba, kolem 1500. Pozdně barokní kazatelna s baldachýnem. Před kostelem na pilíři stojí pozdně gotická kamenná socha sv. Jakuba Většího s holí, kloboukem a mušlí poutníka. Nyní zrekonstruovaná budova bývalého kláštera se nachází na jižní straně od kostela, se kterým byla kdysi spojena…  číst dále

historie

Základní kámen cihlové stavby položil chelmský biskup v roce 1309 a v témže roce byla zahájena výstavba pravoúhlého presbytáře, sklenutého paprsčitou žebrovou klenbou, takže prostor se zevnitř zdánlivě jeví jako polygon. Stavba nemá přesnou východní orientaci presbytáře, ale směřuje na severovýchod. Na vnější straně má bohatou architektonickou dekoraci, s přilehlou sakristií orientovanou na sever. Do roku 1340 byla dokončena výstavba trojlodní baziliky s mohutnými vnějšími opěráky, završenými vimperky, s trojbokými štíty a lípanými kružbami. Taková dekorace byla pro region Chełmno vzácná, používala se spíše v západní Evropě. Od roku 1359 do poloviny 15. století byly v bočních lodích dostavěny kaple, jimiž se oproti původní úzké stavbě rozšířil půdorys kostela, a zvedly se střechy bočních lodí. Charakteristická dvojice sedlových střech na čtyřpodlažní věži byla dostavěna až po požáru v roce 1455. Věž má pevnostní charakter a při…  číst dále

Polsko, kujawsko-pomorskie,