Klášter založen roku 1025. Několikrát opuštěn kvůli válkám. Stavba baziliky začala v 16. stol. Kostel jednolodní. Nad oltářem místo Panny Marie se sochou Černé Panny Marie. Kromě kláštera je zde muzeum s šesti různými expozicemi. Papež Lev XIII. kostelu udělil status baziliky minor.
Klášter Monserrat v horách nad Barcelonou ve Španělsku
© Pavel Vítek 06/2005
Klášter Montserrat je benediktinský klášter stojící pod skalami u stejnojmenné hory, vzdálený asi 40 km severozápadně od Barcelony. Ke klášteru se můžeme dostat několika způsoby. Můžeme z vlakové stanice Monistrol de Montserrat ke klášteru jít pěšky středně náročnou cestou asi 8 km dlouhou. Také můžeme od vlakové stanice Aeri de Monserrat vyjet ke klášteru kabinovou lanovkou nebo můžeme dojet vlakem až nahoru ke klášteru. Také asi 200 m od kláštera je velké parkoviště pro osobní auta. Od kláštera můžeme vyjet pozemní lanovkou pod vrchol hory San Joan, vysoké 1.237 m, odkud je krásný výhled na klášter. Tato pozemní lanovka je nejstarší ve Španělsku a s nejvyšším stoupáním 65,2%. Další pozemní lanovkou můžeme od kláštera jet ke Svaté jeskyni, Santa Cova de Montserrat. Jde o jeskyni na úbočí hory Montserrat, kde byla Panna Montserratská ukryta během maurských invazí a později ji objevili pastýři v roce 880.
popis

Po španělské občanské válce byla v letech 1942–1968 postavena nová fasáda kostela, zdobená sochařskými díly. Na úpatí vlysu s reliéfem sv. Jiří je vytesána fráze „Katalánsko bude křesťanské nebo nebude“, která je považována za politické heslo Katalánců. Tato fasáda předchází vlastnímu kostelu, do kterého se vstupuje prostřednictvím atria. Kostel je jednolodní, 68 metrů dlouhý a 22 metry široký, s výškou 33 metrů. Podporují jej centrální sloupy, vyřezávané ze dřeva a představující proroky Izaiáše, Jeremiáše, Ezechiela a Daniela. V čele je hlavní oltář zdobený emaily z roku 1928, zobrazující různé biblické výjevy jako Poslední večeře, Svatby v Káně a Násobení chlebů a ryb. Na oltáři je umístěn kříž z 15. století. Těsně nad hlavním oltářem se nachází místo Panny Marie. Zde je socha Černé Panny Marie z 12. století, nad kterou jsou andělé držící korunu, žezlo a lilii. Refektář je ze 17. století a byl přestavěn…  číst dále

historie

Klášter byl založen roku 1025 opatem Olibou na památku zjevení Panny Marie na Montserratské hoře. V románské bazilice je uschována La Moreneta, Černá madona, patronka Katalánska. Klášter byl několikrát opuštěn kvůli válkám, naposledy za války občanské v letech 1936–1939, ale vyplenil ho jen Napoleon. Důvod odchodu mnichů z kláštera byl prozaičtější. Vzhledem k umístění kláštera v podobě jakéhosi orlího hnízda nastaly potíže se zásobováním z údolí. Ale nakonec se vždy po uklidnění situace vrátili. Stavba baziliky Montserrat začala v 16. století. Její úplná rekonstrukce proběhla roku 1811 poté, co byla zničena během místní války. V roce 1881 jí papež Lev XIII. udělil status baziliky minor. Fasáda byla realizována v roce 1901.

pověsti

Podle pověsti jednou odpoledne v roce 880 viděli pastýři sestupovat z nebe silné světlo, doprovázené líbeznou melodií. Příští sobotu se zjevení opakovalo. Následující čtyři soboty pastýře doprovázel farář z Olesy de Montserrat, který měl zjevení potvrdit. Když se biskup dověděl o této události, zorganizoval návštěvu místa, během které objevili jeskyni, v níž byla nalezena Svatá socha. Biskup hodlal přenést sochu do Manresy, avšak při jejím vytahování z jeskyně socha tak ztěžkla, že s ní nebylo možno pohnout. Biskup tento jev vyložil jako přání Svaté Panny zůstat na tomto místě a nařídil zde vybudovat kapli. Další legenda o založení kláštera je spojena s poustevníkem Juanem Garinem. Juan Garin je legendární poustevník, který měl žít na hoře Montserrat. Podle legendy inspirován ďáblem usmrtil dívku Rikildu. Svého činu pak litoval a uložil si pokání, že se bude plazit jako zvíře po zemi, bez šatů a nikdy nevzhlédne k nebi.…  číst dále

Španělsko, Catalunya,