Bronzový pomník spisovatele Aloise Jiráska od sochaře Karla Pokorného a architekta Jaroslava Frágnera je od r. 1960 umístěn na náměstí před domem, v němž umělec žil a zemřel a na němž je umístěna pamětní deska. Dílo bylo restaurováno v letech 2007-2009.
Praha -Jiráskův pomník
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Jiráskův pomník se nachází na náměstíčku, které je po něm pojmenováno, a to na novoměstském předmostí Jiráskova mostu. Za zády sedící postavy stojí rohový dům s velkou pamětní deskou, kde umělec žil a zemřel. V blízkosti pomníku stojí nyní také pozoruhodný tzv. Tančící dům (viz samostatné heslo).
Jiráskovo náměstí je název tramvajové zastávky na nábřežní komunikaci při pravém břehu Vltavy.
20.4. 2017

historie

Spisovatel a dramatik Alois Jirásek (1851-1930), rodák z Hronova, svými historickými povídkami a romány významně přispěl k popularizaci dějin českého národa. Byl též osobností, která se výrazně zasloužila o vznik samostatného Československa. V Praze žil od r. 1888, z toho od r. 1903 až do smrti v rohovém domě Resslova 1 na Novém Městě. Po jeho smrti 12. března 1930 pečovala o umělcovu památku Společnost Aloise Jiráska, založená již r. 1930.

Jiří Špaček (s využitím informací na serveru wikipedie), 19.4. 2017

pomník, památník