Koněspřežná železniční dráha České Budějovice-Linz (128,7 km) byla vybudována v l. 1825-1830 (arch. F. A. Gerstner), r. 1872 byla nahrazena parostrojní železnicí. Památkami po koněspřežné dráze u Velešína jsou bývalá přepřahací stanice a hostinec Veselka - Holkov a dva kamenné můstky / propustky.
Hlavní obrázek místa
Kamenný propustek koněspřežní dráhy poblíž železniční zastávky Velešín městys je další památkou a je zvláštní svou neobvyklou konstrucí šikmého křížení
Foto je pořízeno po rekonstrukci v roce 2011- dozdění chybějících kamenů.

Bývalá přepřažní stanice koněspřežné dráhy s hostincem Veselka a dva kamenné propustky

Graficke pismenko V Holkově stojí budova bývalého hostince Veselka se stájemi, která fungovala jako přepřahací stanice ve směru od Českých Budějovic (dráha fungovala jako koněspřežná od 30. 9. 1828, 1. 9. 1872 byl zahájen parní provoz), nedaleko směrem k Velešínu u penzionu "U Koňské dráhy" je opravený klenutý můstek s kopií železničního svršku z roku 1928, druhý můstek/propustek je u železniční zastávky Velešín Městys.
Alena Volná, 29.11. 2010

historie

Bývalá koněspřežná dráha vedla z Českých Budějovic do Lince, byla vybudována v l. 1825-1830. S doporučením na stavbu koněspřežné dráhy přišel František Josef Gerstner, realizaci provedl jeho syn, František Antonín Gerstner. R. 1827 byla do zkušebního provozu uvedena severní část dráhy, r. 1832 byla zahájena pravidelná přeprava zboží a doprava osob byla zavedena později. Na 128,7 km dlouhé trati bylo 10 stanic, z nichž 6 bylo tzv. přepřahacích.

10.7. 2012

Časová osa

1807
    První návrh železnice na evropském kontinentě od Františka Josefa Gerstnera. Pro nezájem nebyl realizován.
    Započata stavba železnice.
    Zahájen provoz České Budějovice - Kerschbaum.