tvrz Přepychy

Podlazecký dvorec
Jediný pozůstatek tohoto dvorce je vytesaný erb Vlkanovských z Vlkanova. Dvorec pocházel pravděpodobně už ze 14. stol., kdy byl součást zaniklé vsi Lazce. Jako dvorec v Přepychách se však uvádí až v r. 1573, kdy jej vlastní Kytlic z Ehrenbergu.
Celkový pohled na budovu a sýpku, na které je erb Vlkanovských
Graficke pismenko V severní části Přepych stávaly v těsném sousedství dva dvorce, ve kterých v 16.–18. století sídlily šlechtické rodiny. Předchůdcem jednoho z těchto dvorců byl dvůr Lazce, pravděpodobně je to předchůdce většího z nich. První zmínka o dvoře v Lazcích je z roku 1361, kdy Mutina a Sezema z Dobrušky darovali louku patřící dvoru v Lazcích a desátek ze vsi kostelu v Přepychách. V roce 1394 umírá Anna z Lazec v roce 1405 se uvádí Zdeník z Lazec a v roce 1408 Oldřich Flaška a Beneš z Lazec.V roce 1469 Augustin Skalka z Lazec a v roce 1479 Mareš a Jan. Jan Lazec byl man Jindřicha ...
Petr Nožička, čerpáno z: Musil Svoboda, Hrady, zámky, tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, Grantis Ustí nad Orlicí 1998, 30.8. 2010