Na upraveném toku řeky Svratky zůstalo již velmi málo z původního toku. Jednou z mála zachovalých částí původního toku s přirozenými meandry je Zátočina u obce Nosislav. Toto místo bylo roku 1991 vyhlášeno chráněným územím "Nosislavská zátočina".
Graficke pismenko Meandry řeky Svratky se nacházejí na okraji obce Nosislav směrem na Židlochovice v těsném sousedství hlavní silnice č. II/425 (Brno - Břeclav). K meandrům se lze dostat přímo z této silnice. Pokud byste je chtěli zhlédnout z opačného břehu, stačí v obci Nosislav přejet most přes Svratku. Těsně za ním odstavit auto a poté projít podél řeky proti proudu cca 1,1 km až k meandrům.
David Hamza , 26.12. 2009

historie

Řeka Svratka prodělala v minulosti mnoho zásahů. Upravován byl zejména její tok od Brna po soutok s Dyjí. Tok Svratky byl napřímen a zkrácen, koryto bylo zpevněno a podél něj byly vybudovány protizáplavové sypané hráze s minimální vegetací. Meandry se tak zachovali jen na některých bočních nebo slepých ramenech. Zátočina u obce Nosislav je jednou z mála zachovalých částí původního toku na hlavním toku řeky s přirozenými meandry a navazujícími

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.