Původně barokní viniční usedlost z konce 17. století, ve 2. pol. 18. stol. klasicistně přestavěna. Proslavil ji pobyt W. A. Mozarta r. 1787, kdy byl hostem manželů Duškových. Od roku 1956 slouží jako památník, dnes součást Národního muzea.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Původně barokní viniční usedlost zde byla postavena na konci 17. století. Svůj název získala podle jednoho z majitelů, F. Bertramského. Ve druhé polovině 18. století byla usedlost klasicistně přestavěna. Roku 1784 se stala majetkem manželů Duškových – klavíristy, hudebního pedagoga a skladatele Františka Xaveria a jeho ženy, operní pěvkyně Josefíny. Ti mají pravděpodobně lví podíl na uvedení oper Únos ze Serailu a Figarova svatba a na pozvání jejich autora W. A. Mozarta do Prahy. Ten na Bertramce žil a pracoval v roce 1787 a před premiérou 29. 10. 1787 ve Stavovském divadle zde dokončil operu Don Giovanni. Znovu tu pobýval v roce 1791. ...
Milan Caha (Broncová D. edt.: Kniha o Praze 5, MILPO, Praha 1996), 15.5. 2009