Moje místa 0
Nepatrné terénní pozůstatky tvrze manských držitelů vsi a rodu pánů z Komárna v centru obce. Zachována část hrany pahorku jádra a sesutého příkopu. Doba existence doložena pro 14. a počátek 15. stol. Předpokládaná existence od 13. do konce 16. stol.
jihozápadní část lokality tvrziště
vpravo pozůstatek pahorku jádra tvrze, vlevo terasa po zaniklém příkopu a valu
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Nepatrné terénní pozůstatky bývalé tvrze lenních držitelů panství v centru obce Komárno, 9 km severovýchodně od Bystřice pod Hostýnem, na hraně terasy nad širokou nivou říčky Juhyně. Místo samotné se nachází v zahradě za rodinným domem čp. 9 a není volně přístupné.
Nedaleko Komárna se nacházejí zříceniny hradů Zubříč a Šaumburk.

Historie tvrze a manského statku Komárno
    První písemná zmínka o vsi Komárno je z roku 1302 jako „de Chomarne“, avšak předpokládá se její založení v průběhu 13. století, v období kolonizace podél staré obchodní stezky z Valašského Meziříčí do Kroměříže. O vsi se vždy činí písemné zmínky v souvislosti s manským držením lenního statku olomouckého biskupa vázaným na nedaleký hrad Šaumburk. Tito drobní lenní držitelé Komárna sídlili na zdejší menší tvrzi. Prvním známým manem byl v letech

Tichánek, Štěpánek, Polášek, Kolbinger in Archeologie Moravy a Slezska 2008, K historii a lokaci zaniklé středověké tvrze Komárno u Bystřice pod Hostýnem, str. 265-278, 20.6. 2009

Popis zaniklého tvrziště
    Existence komárenské tvrze není písemně doložená, avšak existence rodu, který se po Komárně psal, je více než reálná. Dlouho však nebyla známá její lokalizace. Ta se na jaře roku 2008 povedla až amatérským archeologům p. J. Tichánkovi, J. Poláškovi a J. Štěpánkovi v čele s regionálním badatelem p. D. Kolbingerem. Místo bývalé tvrze bylo již dříve předpokládáno někde v blízkém okolí starého biskupského dvora, zmiňovaného poprvé r. 1598. Ten

Archeologické nálezy z lokality
    Povrchovým průzkumem tvrziště byla získána bohatá kolekce keramických střepů. Soubor je složen z několika typických okrajových zlomků hrnců, pohárků a pokliček, které jsou až překvapivě podobné s keramikou nalezenou na hradě Novém Šaumburce. Toto jen podporuje manskou závislost Komárna na nedalekém hradě. Oba soubory pravděpodobně pocházejí ze stejné dílny, ze které se na obě sídla keramika odebírala. Výzdoba střepů je poměrně chudá a tvoří jí