Hrad z konce 13. až pol. 15. stol. založili patrně Michalovicové na ochranu lužické cesty. Od r. 1406 patřil Berkům. V pol. 15. stol. zaniká. Zachovaly se zbytky hradby pod vrcholem.
Fredevald
Graficke pismenko Asi 3km východně od České kamenice je možné nalézt místo, kde stával hrad Fredevald. Na toto místo nevede žádná cesta, ale vydejte se podél Kamenice po trati a jste tam co by dup.
28.5. 2002

turistické

Od České Kamenice směrem na Kytlici je po cca 3 km místo, kde silnice obchází výraznou skálu na níž stál hrad. Hned za skalou je vlevo hájovna. Za hájovnou odbočte na pěšinku vlevo, která vás dovede přímo do lokality původního hradu. Je zde dobře patrná obvodová zeď dolního hradu a dobře čitelný půdorys.
    Petr Šantrůček, 4.10. 2004

historie

Hrad Frýdvald stál nad údolím říčky Kamenice na vysoké skále z šikmo položených sloupů, jež je dnes přírodní rezervací. Býval považován za první kamenický hrad, což však není písemnými prameny bezpečně prokázáno. Zbytky hradu jsou skrovné a je těžké z nich určit jeho dispozici, protože Frýdvald byl většinou ze dřeva. Na severozápadě objektu byla hradba, níže nad cestami val s palisádami; na jihu spadá skála svisle do hlubiny, kde teče říčka

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.1. 2006