Obelisk

Facka
Obelisk postaven r. 1798 na paměť mírové smlouvy mezi Rakouskem a Francií uzavřené r. 1797 v italském Compo Formiu mezi císařem Napoleonem Bonapartem a arcivévodou Karlem Habsburským. Jedná se o jehlan na čtvercovém soklu o celkové výšce 23 m.
Graficke pismenko Obelisk se nachází při samém okraji památkové zóny Lednicko-valtického areálu. Stojí osamocen v polích a je poměrně málo navštěvován. Půjdete-li z Lednice po silnici směrem na Podivín dojdete k mostu přes řeku Dyji. Hned za mostem odbočuje vlevo polní cesta, která nejprve vede proti proudu řeky Dyje při jejím korytu a pak odbočuje do polí. Jen několik desítek metrů za obeliskem je vlevo od cesty chráněná přírodní památka Květné jezero.
4.1. 2009

historie

Obelisk byl vystavěn architektem roku 1798 a je nestarší objekt Lednicko-valtického areálu. Byl vystavěn k uzavření míru mezi Francií a Rakouskem v Campo Formiu. Obelisk má 23 metrů na výšku.
    Petr Nožička , 2.1. 2009

Facka
    Obelisk je místními nazýván Facka. Dokonce na mapách se setkáte s názvem U Facky. Na tomto místě měl knížepán dostat facku od kněžny, které se zde při honu doneslo, že její drahý choť v noci v kartách prohrál celou vesnici. Je také možné, že kníže zde nechal postavit památník hlavně proto, aby se na facku zapomnělo a mírová smlouva mu byla jen záminkou. To se však přepočítal.