Zlatorudné mlýny na potoku Olešnice patří do nově budovaného skanzenu zlatorudného hornictví, které v údolí potoku i v kraji má historii sahající až do středověku. Na Olešnici byly mlýny s průměry mlýnských kol až 22 m, narozdíl od nynějších 3,2 m.
MLÝNY
Graficke pismenko PRO PĚŠÍ – cca 2km pokud se ve Zlatých Horách u železniční stanice vydáte směrem k obci Rejvíz po zelené turistické značce.
PRO MOTORIZOVANÉ A CYKLISTY – pokud se vydáte po silnicí ze Zlatých Hor směrem do Mikulovic, narazíte po necelém 1,5 km na železniční přejezd, u kterého je zpevněné (v roce 2008 neplacené) parkoviště. Dále se vydáte cca tři minuty cestou pro pěší a dle směrovníků dojdete k zlatokopeckým srubům, kde si můžete odpočinout a občerstvit se v restauraci. Následně dle směrovníku po dalších třech minutách dojdete podél potoku Olešnice k zlatorudným mlýnům.
Martin Smital, 11.10. 2008

popis

Nádhernou dominantou místa jsou dva sruby se stoupou* na drcení zlaté rudy a se zlatorudným mlýnem. Oba dřevěné stroje, zhotovené podle dobových nákresů, jsou poháněny vodními koly, která čerpají energii z původního kanálu starého 500 let. Dále je možno si prohlédnout krátkou "zlatorudnou" štolu. * STOUPA nebo také pucherny – z německého Pochwerk, nebo v oblasti rozšířené německé slovo hamr, je drtírnou kamenných valounů obsahujících rudy (dále

mlýn
    vodní