Původní gotická brána ze 14. století, přestavěna renesančně v 16. století. V její blízkosti je zachována část gotických hradeb s kruhovou baštou.
pohled z vnější strany
Bránou prochází Komenského ulice, vycházející z náměstí směrem na jihovýchod.
12.9. 2008

historie

Historie města Velké Meziříčí sahá pravděpodobně až do 12. století, kdy byla oblast horního pooslaví kolonizována zásluhou otce sv. Zdislavy Přibyslava z Křižanova a jeho zetě Bočka z Obřan. První písemná zmínka (nepočítáme-li dvě falza) o městě je z roku 1281, uvádí Znatu z Meziříč. Je pravděpodobné, že původní ohrazení města bylo dřevěné, palisádové, a využívalo k obraně i strategickou polohu místa mezi dvěma vodními toky. Ve 14 století bylo

Milan Caha (Zdroj: V.Makovský, Velké Meziříčí, Historické a jiné zajímavosti, Město Velké Meziříčí, 2007), 12.9. 2008

popis

Dolní brána má dnes renesanční podobu. V její blízkosti je zachována část hradeb s kruhovou baštou (dnes využívanou k bydlení). Gotická brána byla vyšší a chránil ji padací most. Asi 1,5 m pod vozovkou se dochoval kamenný práh brány a ve sklepě sousedního domu lze vidět zbytek další části gotické fortifikace – fortny pro pěší.

brána, opevnění
     Žďár nad Sázavou  (ZR)