Moje místa 0
Rozsáhlé terénní zbytky hrad z konce 13. st. Mezi r. 1285-87 jako sídlo zemských škůdců dobyt. Ve 14. st. v rukou Šternberků. Asi r. 1424 dobyt jako opěrný bod husitů, ještě r. 1437 je východiskem loupeživých výpadů, r. 1446 již uváděn jako pustý.
pohled přes mohutné zdivo na pomník
Graficke pismenko Rozsáhlé terénní zbytky hradu z konce 13. st. Mezi r. 1285-87 jako sídlo zemských škůdců dobyt. Ve 14. st. v rukou Šternberků. Asi r. 1424 dobyt jako opěrný bod husitů, ještě r. 1437 je východiskem loupeživých výpadů, r. 1446 již uváděn jako pustý.

historie

Hrad Hoštejn se vypínal nad údolím Moravské Sázavy. Z kdysi mohutného hradu zbyly pouze terénní nerovnosti, nepatrné zbytky zdí a na jeho místě naši předkové vztyčili pomník železnice. Původní hradní cesta vedla od obce Kosov. Hrad byl velmi dobře opevněn příkopy a valy, které zajišťovala důmyslná hradební fortifikace. Samotný hrad byl rozdělen na několik částí, které spojovaly padací mosty. Mimo hradní jádro s palácem, nechybělo ani podhradí.

Rozehnal Ivo - zdroj: Putování zábřežskem / M.Kobza 2018- Regia, 28.3. 2019