Premonstrátský klášter z počátku 13. stol., po několika požárech mnohokrát přestavěn, součástí areálu je i barokní kostel sv. Petra a Pavla ze 17. stol.
Pohled na kostel a klášter ze silnice na Krasonice
Graficke pismenko Historie kláštera se píše od roku 1211, kdy byl založen Markvardem z Hrádku a jeho ženou Vojslavou coby ženský premonstrátský klášter zasvěcený Panně Marii. Pod vedením proboštů původem ze Zábrdovic klášter fungoval více než 200 let, tedy až do husitských válek, kdy několikrát vyhořel a zaznamenal velký úpadek. Prakticky jedinou hmotnou památkou na doby před běsněním „božích bojovníků“ zůstává socha sv. Anny Samotřetí uložená v postraní kapli kostela. Vymřením ženského konventu začala přeměna kláštera na mužský. Hlavní osobností přeměny byl probošt Adam Skotnický i jeho nástupce Vavřinec Plocar, za jehož působení sem bylo roku 1641 slavnostně uvedeno sedm ...
Marek Pouzar, 8.8. 2007

popis

Klášter Panny Marie s kostelem sv. Petra a Pavla je viditelný coby dominanta Nové Říše z velké dálky. O to víc překvapí, že když člověk do Nové Říše přijede, neví kterým směrem se k této památce vydat. A když už konečně objeví tu správnou nenápadnou uličku vedle místního hostince, otevírá se mu pohled na monumentální barokní průčelí kostela sv. Petra a Pavla, jenž je součástí areálu kláštera. Při chůzi kostelu vstříc se po levé ruce