Osmiramenný kandelábr plynové lampy postavené v roce 1867.
Celkový pohled na plynovou lampu a prostor kolem ní.
Graficke pismenko Tento osmiramenný kandelábr plynové lampy se nachází na Hradčanském náměstí. První plynové lampy rozsvítili lampáři v pražských ulicích v roce 1847. Nejvíce bylo těchto plynových lamp v Praze na konci devatenáctého století (od této doby je začaly nahrazovat lampy elektrické). V roce 1985 pak plynové osvětlení z pražských ulic zmizelo úplně. Podobných sloupů bylo v minulosti v Praze celkem 16, zbyly jen tři. Další osmiramenný sloup je v Loretánské ulici, čtyřramenný je na Dražického náměstí. Renovace osmiramenného kandelábru z Hradčanského náměstí, který podle návrhu architekta Aleše Linsbauera vytvořil sochař Eduard Veselý, byla zahájena ...
Miroslav BITTER, 31.5. 2007