Hrady.cz
Výstavný klášter založil Dětřich z Portic r. 1357. R. 1421 husity rozvrácen, r. 1481 obnoven Landštejny, r. 1553 znovu zanikl. R. 1690 obnoven ve skromné podobě, definitivně zrušen r. 1783. R. 1819 J. Dörfel přestavěl budovu kláštera na zámek. Jan II. z Lichtenštejna jej přestavěl do dnešní podoby.
Zámecká budova
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Ves Klášterní Skalice se zámkem a zbytky kláštera se nachází 3 km severně od města Kouřim.
Zámek stojí v areálu zemědělského dvora. Jedná se o prostou jednopatrovou budovu. Severní strana přiléhá ke zrušené kapli Pany Marie. Severně od zámku stojí 10 m vysoký gotický pilíř, poslední památka na zaniklý klášterní kostel.
Část zámku slouží jako skladiště, část jako byty.
V okolí stojí za zhlédnutí zejména staré královské město Kouřim, jedno z nejstarších původních slovanských osídlení u nás, s částečně zachovanými hradbami a zejména pak skanzen – Muzeum lidových staveb. Otevřen je od března do prosince denně, mimo pondělí.
22.11. 2005

historie

Obec, původně nazvaná pouze Skalice, později Skalice Klášterská, nyní Klášterní Skalice se v listinách objevuje už v polovině 14. století, ale významu nabývá až se založením kláštera Milostné Panny Marie. Tento konvent byl založen až v roce 1357 a dokončen v roce 1400. Nejvýznačnější stavbou klášterního areálu byla gotická katedrála na niž na jihu navazovaly gotické klášterní budovy. Poslední pozůstatek po katedrále je zbytek gotického pilíře,