Původně gotický kostel z 14. století. Roku 1763 vyhořel a v letech 1766-69 postaven do dnešní barokní podoby. V kostele se nachází hrobka J.F. Morzina z roku 1765.
Pohled od vchodu
Graficke pismenko Kostel jsem navštívil při příležitosti hledání již zaniklého zámku Nový Ronov v blízkém Oskořínku. Dostaneme se k němu když se vydáme z Nymburka směrem na obec Bobnice – Oskořínek, odkud je již vidět mohutnou čtyřhrannou věž kostela. Směrem k němu mineme sochu svatého Antonína Paduánského z 18. století. Zaparkovat se dá přímo u fary, od kostela vzdálené necelých 200 metrů. Okolo něho se nachází hřbitov, kterým je obklopen ze všech stran. Kostel je v současné době obestavěn lešením, ale žádné práce, které by naznačovaly rekonstrukci, nejsou znát.
Aleš Marek, 1.11. 2005

historie

Kostel svatého Václava má původ v gotice, a to ve 14. století. Roku 1763 vyhořel a v letech 1766-69 byl postaven do dnešní barokní podoby. Kostel je jednolodní, obdélníkový s trojboce uzavřeným presbytářem a s hranolovou věží v západním průčelí. Presbytář je klenut jedním polem val a skládá se ze smíšeného materiálu, z části lomový kámen a z části cihly, zevně s opěráky, snad částečně zachován z původní gotické stavby, klenby lunetové a v

Aleš Marek /podle Uměleckých památek Čech, svazek první, 1.11. 2005